VS ZN proti referendumu o neodvisnosti Kurdistana

VS ZN je še pozval k dialogu in kompromisu, s katerim bi premostili razlike med iraško vlado in regionalnimi oblastmi.
Objavljeno
22. september 2017 09.46
MIDEAST-CRISIS/KURDS-REFERENDUM
A. S. H., STA
A. S. H., STA
New York − Varnostni svet Združenih narodov se je v četrtek izrekel proti referendumu o neodvisnosti Kurdistana in tako dal dodatno težo mednarodnim nasprotovanjem referendumu. Kot je v soglasno sprejeti izjavi poudaril VS ZN, referendum v iraški avtonomni pokrajini pomeni možnost destabilizacije.

Dodali so, da bi lahko za ponedeljek načrtovani referendum oviral pomoč beguncem ob vračanju na domove ter oslabil vojaško operacijo proti skrajni skupini Islamska država (IS) v Iraku. VS ZN je tudi pozval k dialogu in kompromisu, s katerim bi premostili razlike med iraško vlado in regionalnimi oblastmi.

Izjava VS ZN je dodatni pritisk na voditelje iraških Kurdov, naj odpovedo referendum, k čemur so že pozvali Turčija, Iran in Irak. Referendumu prav tako nasprotujejo ZDA.

Proti referendumu je danes protestiralo tudi več sto Iračanov v pokrajini Nineveh na severu države. Protestniki so vihrali z iraškimi zastavami in nosili transparente v podporo ozemeljski celovitosti države.

Ta protest predstavlja stališče prebivalcev Nineveha, ki nasprotujejo delitvi Iraka,« je dejal organizator zborovanja.

Iraški Kurdi naj bi 25. septembra na neobvezujočem referendumu glasovali o neodvisnosti Kurdistana, ki je dobil avtonomijo po zalivski vojni leta 1991.