ZN svarijo pred hudo lakoto v Jemnu

Varnostni svet je pozval Saudsko Arabijo, naj odpre jemenska letališča in pristanišča za dostavo humanitarne pomoči.
Objavljeno
09. november 2017 11.11
YEMEN-CONFLICT-HEALTH
Ka. M., STA
Ka. M., STA

Jemnu grozi množična lakota, ki bo prizadela milijone ljudi, če koalicija pod vodstvom Saudske Arabije ne bo odpravila blokade in dovolila dostave pomoči, je v sredo v New Yorku opozoril Mark Lowcock, pomočnik generalnega sekretarja Združenih narodov za humanitarne zadeve.

»To ne bo kot lakota v Južnem Sudanu letos, kjer je bilo prizadetih več deset tisoč ljudi. To tudi ne bo kot lakota v Somaliji leta 2011, ko je umrlo 250.000 ljudi. To bo najhujša lakota, kar jih je svet videl v zadnjih desetletjih − z milijoni žrtev,« je Lowcock pojasnil novinarjem v New Yoku, potem ko je o stanju v Jemnu poročal v varnostnem svetu Združenih narodov (VS ZN).

Obravnava njegovega poročila je potekala za zaprtimi vrati, na koncu pa je VS ZN pozval Saudsko Arabijo in njene zaveznike, naj odprejo jemenska letališča in pristanišča za dostavo humanitarne pomoči, poroča francoska tiskovna agencija AFP. Kot so dejali v ZN, se je položaj civilnega prebivalstva v Jemnu občutno poslabšal po tem, ko je Saudska Arabija v odgovoru na prestreženo raketo, ki so jo izstrelili jemenski uporniki Hutiji, zaostrila kopensko, zračno in morsko blokado Jemna.

Trpljenje jemenskih civilistov je nepredstavljivo. Foto: Abdo Hyder/AFP

V ZN so se na to potezo odzvali z ogorčenjem, generalni sekretar ZN Antonio Guterres je v sredo poklical tudi saudskega zunanjega ministra Adela al Džubeirja. Po ocenah ZN trenutno v Jemnu okoli sedem milijonov ljudi trpi zaradi pomanjkanja hrane, velik problem je tudi kolera, ki je zahtevala že več kot 2000 življenj.

V torek je poskušal Rdeči križ v državo pripeljati pošiljko klorovih tabletk za razkuževanje vode, s katerimi preprečujejo širjenje kolere, a so jih na severni meji Jemna ustavili, so sporočili iz Mednarodnega odbora Rdečega križa.