V Albaniji so slavili socialisti Edija Rame

Postavlja se le vprašanje, ali bodo lahko oblikovali vlado brez koalicijskega partnerja ali ne.

Objavljeno
26. junij 2017 13.00
ALBANIA-ELECTION/
Vili Einspieler
Vili Einspieler

Glede na delne uradne izide so na nedeljskih parlamentarnih volitvah v Albaniji prepričljivo zmagali socialisti premierja Edija Rame. Če bodo delni izidi potrjeni, bi lahko Rama vladal brez dosedanjega koalicijskega partnerja Socialističnega gibanja za integracijo.

Socialistična stranka (PS) je tako po rezultatih vzporednega glasovanja, ki jih je objavila televizija Ora News, kot tudi po delnih uradnih izidih prejela približno 50 odstotkov glasov. Po 20 odstotkih preštetih glasovnic se socialistom obeta osvojitev do 79 sedežev v 140-članskem parlamentu. To pomeni, da bi Edi Rama lahko vladal brez dosedanjega koalicijskega partnerja Socialističnega gibanja za integracijo (LSI), ki naj bi z osvojitvijo okoli 15 odstotkov glasov zasedla okrog 20 poslanskih sedežev.

Mladi bežijo pred brezposelnostjo

Največja opozicijska Demokratska stranka (PD) Lulzima Basha je dobila okoli 27 odstotkov podpore, tako da naj bi ji pripadlo 39 poslanskih mandatov. V predvolilnih anketah sta bili PS in PD skoraj izenačeni, rahla prednost PS, ki je na oblasti od leta 2013, pa je napovedovala tesen izid. Basha je Rami predvsem očital, da je bila vlada neuspešna v boju z organiziranim kriminalom in trgovino z drogo, v primeru zmage pa je napovedal, da bo prekinil vladavino doslej najbolj korumpiranega režima, ki je spremenil Albanijo v skladišče droge.

Rama je volivcem obljubil nadaljevanje gospodarske rasti, ki jo je Albanija beležila v preteklih štirih letih. Nekdanji župan Tirane je obljubil tudi odločen boj proti korupciji, s katerim naj bi očistil državne institucije in pravosodje in tako izpolnil pogoje za začetek pogajanj z Brusljem. Albanija je dobila status kandidatke že leta 2014, medtem ko je polnopravna članica zveze Nato postala leta 2009. Čeprav je Rama napovedal več kot pet odstotno gospodarsko rast, je Albanija še vedno ena najbolj revnih držav v Evropi, povprečna mesečna plača pa znaša 340 evrov. Državo zapuščajo predvsem mladi, ki bežijo pred visoko stopnjo brezposelnosti. V Albaniji tako živi 2,9 milijona prebivalcev, v tujini pa kar 1,2 milijona albancev, kar naj bi bil svetovni rekord.

Fenomen družinskega glasovanja

Nedeljskih volitev, ki so bile pomembne za proces približevanja Albanije k EU, se je udeležilo okoli 45 odstotkov volilnih upravičencev, kar je rekordno nizka udeležba. Kljub odločitvi volilne komisije, da podaljša glasovanje za eno uro. Nizke udeležbe na volitvah naj bi bila kriva izjemna vročina in ramazanski bajram, ki je zaključil enomesečni post.

Po podatkih ministrstva za notranje zadeve je na posameznih voliščih prihajalo do poskusov kupovanja glasov in ustrahovanja volivcev. Ponovil se je fenomen družinskega glasovanja, zaradi vrste fizičnih incidentov pa je prihajalo tudi do prekinitev glasovanja. Regularnosti volitev za zdaj še nihče ne spodbija, volitve pa je nadziralo kar 5.351 opazovalcev, od tega najmanj 900 iz mednarodnih misij. Pravico do glasovanja je imelo 3.452.260 albanskih državljanov.