Avstrijski upokojenec želel zažgati volišče

Na avstrijskem Štajerskem je 77-letnik pred voliščem razlil gorivo in ga skušal zažgati, a so mu mimoidoči to preprečili.
Objavljeno
15. oktober 2017 18.18
Be. B., STA
Be. B., STA
V mestu Hartberg na avstrijskem Štajerskem, kjer danes tako kot drugod po Avstriji volijo nov parlament, je 77-letni upokojenec pred voliščem razlil gorivo in ga skušal zažgati, a so mimoidoči preprečili njegovo namero. Predsedniku lokalne volilne komisije je grozil z nožem. Povod za dejanje bi lahko bilo nezadovoljstvo z aktualno politiko.

Policija je moškega po poročanju avstrijske tiskovne agencije APA že prijela in preiskuje podrobnosti dejanja. Sumijo, da ima psihične težave, kar pa mora potrditi zdravnik.

Komu kaže na zmago?

V Avstriji danes potekajo predčasne parlamentarne volitve, na katerih se zmaga in kanclerski položaj obeta ljudski stranki (ÖVP) oziroma njenemu vodji, 31-letnemu Sebastianu Kurzu. S tem bi postal najmlajši voditelj v Evropi, obeta pa se tudi možnost vrnitve skrajno desnih svobodnjakov (FPÖ) v vlado.

Po razkritju afere je ÖVP v zadnjih javnomnenjskih raziskavah utrdila svoje vodstvo in napovedujejo ji, da bo na volitvah dobila okoli 33 odstotkov glasov. Na drugo mesto se je s 27 odstotki podpore uvršča SPÖ. Svobodnjaki naj bi dobili približno 25 odstotkov glasov, stranka Neos pet odstotkov, Zeleni in Lista Pilz pa okoli štiri odstotke.