Botrstva po hrvaško

Spremenili statut podjetja, da bi zaposlili botra predsednika sabora, na Rabu pa, ker je nekdo znal preveč tujih jezikov.

Objavljeno
25. november 2016 18.06
Dejan Vodovnik
Dejan Vodovnik
Zagreb – Vpliv nepotizma in korupcije je na Hrvaškem velik. Celo prevelik, menijo številni. Primerov za trditev je veliko. Celo preveč, menijo državljani vse bolj slabe volje. Najnovejši primer prihaja iz vrst stranke Most neodvisnih list in javnega podjetja Hrvaške vode/Hrvatske vode (Hv).

Zelo malo časa je minilo, ko je javno podjetje Hrvatske vode predlagalo vladi, ki ji predseduje partnerstvo HDZ in stranke Most neodvisnih list, da je treba spremeniti statut podjetja. Tako naj ne bi bilo več potrebno, da bi moral šef izpolnjevati kdobisivedel kakšne razpisne pogoje. Postopek se je začel, podrobnosti pa so prišle tudi v javnost. Ta pa se je vznemirila, saj je izvedela, da naj bi za vsem skupaj pravzaprav stala namera stranke Most neodvisnih list, da bi na vrh državnega podjetja Hrvatske vode sedel boter otroka zdajšnjega šefa hrvaškega sabora in prvega moža stranke Most neodvisnih list, poleg tega pa t. i. mlajši partner vladajoče koalicije.

Nastal je vik in krik, iz Mosta so sporočali, da je kandidat Mario Bukmir »strokovnjak na svojem področju in da gre za politično funkcijo«. Dodali so, da bi bil omenjeni kandidat, ki mu je razpis bil pač napisan na kožo, kot se temu med vrsticami pravzaprav reče, pravšnji, da bi se soočil s prepotrebnim restrukturiranjem podjetja in obračunom s korupcijo, navzočo znotraj Hrvatskih vod. Ko je javnost izvedela, da je kandidat Bukmir povrh vsega še boter otroka zdajšnjega šefa hrvaškega sabora in prvega moža stranke Most neodvisnih list Bože Petrova je vznemirjenje javnosti postalo še glasnejše.

Omenjeno vznemirjenje je očitno preplačilo tudi kandidata, ki se je nato odločil, da javnosti sporoči, da se več ne namerava potegovati za položaj šefa Hrvaških vod. »Namere so bile iskrene, pritsik javnosti pa prevelik, » je sporočil nesojeni kandidat za prvega vodarja.

Na Rabu pa …

Na drugem koncu naše južne sosede pa se je dogajala neka povsem druga zgodba. Kraj dogajanja mesto Rab. Tamkajšnja turistična zveza je namreč objavila razpis za položaj direktorja turistične organizacije. Nanj se je po neuradnih podatkih prijavilo sedem kandidatov. A, glej ga, zlomka. Razpis je bil preklican zaradi – pozor – znanja preveč (!!!) tujih jezikov. Namreč: v razpisu je bilo navedeno, da morajo kandidati poznati »najmanj dva svetovna jezika«. No, pravilnik, na podlagi katerega je bil natečaj razpisan, pa pravi, da mora natečaj med razpisnimi pogoji vsebovati »znanje enega tujega razpisa«. Nastal je halo, politični svetniki so staknili glave in sklenjen dogovor je zaukazal, da morajo birokrati razpis preklicati, pravilnik pa popraviti. In tako je znanje preveč tujih jezikov pravzaprav postalo oteževalna okoliščina; na področju turizma, s katerim se na Hrvaškem tako radi hvalijo.

Na Hrvaškem že dlje časa opozarjajo na klientelizem in nepotizem vladajočih političnih struktur. Na eni ali drugi strani političnega parketa. Storjenega ni kaj veliko oz. skoraj nič. Razen kakšnega poziva katerega od političnih funkcionarjev, ki od aktualnega ministra zahteva »popis političnih funkcij v tem ali onem resorju«. Tisti, ki popis zahteva, nanj običajno čaka in čaka; in čaka … in ga večinoma ne dočaka; če ga vseeno pa, je še en povsem neuporaben in nepoveden birokratski izdelek.

Znotraj sistema pa …

Nič manj glasno te dni ne odmeva zgodba pomočnika hrvaškega pravosodnega ministra za zaporniški sistem. Anđelko Dundić je bil kazensko ovaden, ker naj bi v zaporu v Dubrovniku zaporniku odtujil televizor. Bremenijo ga, da si je leta 2012 je prisvojil televizor LCD, ki ga je imel v dubrovniškem zaporu albanski državljan. Potem ko je zapornik prestal kazen zaradi trgovine z ljudmi in tihotapljenja mamil, je Albanec sporni televizor pustil v zaporu, Dundić pa naj bi ponaredil njegov podpis, ki je potrjeval, da ga je ob odhodu iz zapora vzel. Dundić naj bi potem televizor obdržal zase. Omenjeni Dundić je do srede aprila opravljal naloge samostojnega nadzornika pravosodne policije, nato pa je na povabilo ministra Anta Šprlje prestopil v ministrstvo za pravosodje. Oba sta člana vladajoče stranke Most neodvisnih list.

In tako v krog naokrog. Dejstvo, da po 14 letih vodenja uprave AZ družbe za upravljanje obveznega pokojninskega sklada zapušča Dinko Novoselec, javnost zanima bolj malo. Ne glede, da je bila Novoselčeva poročna priča nekdanji hrvaški premier Zoran Milanović.