Hrvaška objavila dokumente v povezavi s teranom

Razkritje hrvaških dokumentov omogoča pripravo dobre slovenske argumentacije, se je na objavo dokumentov odzval Dejan Židan.

Objavljeno
04. april 2017 17.58
vidic teran
Ma. F., STA
Ma. F., STA

Zagreb – Po javni objavi osnutka delegiranega akta, ki hrvaškim proizvajalcem terana pod določenimi pogoji omogoča nadaljevanje trženja njihovih vin, se je hrvaško kmetijsko ministrstvo odločilo objaviti celotno vsebino dokumentov, posredovanih Evropski komisiji v povezavi z omenjeno problematiko.

»To odločitev smo sprejeli za zagotovitev popolne transparentnosti celotnega procesa in vseh pomembnih informacij za zainteresirano javnost o strokovnih, zgodovinskih in pravnih razlogih, na podlagi katerih je Hrvaška utemeljila svojo zahtevo«" so še zapisali na hrvaškem kmetijskem ministrstvu.

Gre za dokumente, na podlagi katerih je Evropska komisija pripravila predlog delegiranega akta za odobritev omejene izjeme Hrvaški za uporabo imena teran kot sorte grozdja pri označevanju vina Hrvatska Istra pod določenimi podrobnimi pogoji.

V Evropski komisiji so danes pozdravili odločitev hrvaških oblasti za javno objavo dokumentov. »Komisija meni, da je transparentnost ključna za zagotovitev zaupanja državljanov v proces odločanja v EU in za spodbujanje zaupanja med partnerji,« so izpostavili v tiskovni službi komisije.

Slovenska ekspertna skupina se bo po zagotovilih kmetijskega ministra Dejana Židana poglobila v danes objavljene hrvaške dokumente. »Na voljo imamo dovolj časa. Slovenija se bo dobro odzvala,« je za Slovensko tiskovno agencijo dejal Židan.

Slovenija se je prvič srečala z željo po sprejetju delegiranega akta, ki bi hrvaški omogočil izjemo pri imenovanju vinske trte na steklenici, že jeseni leta 2014, je spomnil Židan. Od takrat naprej je Slovenija zahtevala, da dobi vpogled v hrvaško vlogo, da lahko pripravi nasprotne argumente.

»Do včeraj tega nismo dobili, a v zadnjih nekaj tednih je na tem področju potekala dodatna aktivna komunikacija. Samo včeraj sem se dvakrat srečal z evropskim komisarjem za kmetijstvo Philom Hoganom,« je dejal Židan po današnjem srečanju z avstrijskim kanclerjem Christianom Kernom. Ena izmed zahtev je bila tudi, da se Sloveniji čim prej razkrije hrvaška dokumentacija, da lahko aktivno poseže v javno razpravo o osnutku delegiranega akta.

V naslednjih dneh se bo ekspertna skupina poglobila v hrvaško dokumentacijo in pripravila nasprotne argumente. »Trenutno je objavljen osnutek delegiranega akta, kar je eden postopkov, preden o tem odloča Evropska komisija. To je kot pri nas javna razprava, ko lahko zainteresirane strani predstavijo svoja stališča. Zdaj, ko nam je dokument razkrit, sam ga še nisem videl, ker sem v tujini, nam omogoča, da pripravimo še boljše argumente, ker bomo poznali hrvaško vsebino. Ko se časovni okvir zaključi, morajo pristojni na komisiji pregledati argumente in se odločiti,« je še dejal Židan.