Hrvaška vlada zavrnila očitke opozicije iz zahteve za interpelacijo

Opozicija je vložila interpelacijski predlog zaradi domnevnih nepravilnosti pri reševanju krize v Agrokorju.
Objavljeno
09. november 2017 13.55
cropix plenković
Ka. M., STA
Ka. M., STA

Zagreb − Hrvaški premier Andrej Plenković je na današnji seji vlade izrazil pričakovanje, da bo opozicijska pobuda za interpelacijo vlade neuspešna. Na seji so zavrnili očitke opozicije o nepravilnostih pri reševanju krize v koncernu Agrokor. Z interpelacijo se v ločenem postopku sooča tudi ministrica za demografijo Nada Murganić.

Sabor bo o odpoklicu vlade razpravljal predvidoma jutri, Plenković pa računa na podporo 78 poslancev. Premier je napovedal, da bo ob razpravi o interpelaciji v saboru celotna hrvaška vlada.

V največji opozicijski stranki SDP, ki je sprožila interpelacijo prejšnji teden, se zavedajo, da bodo za nezaupnico težko dobili potrebnih 76 poslanskih glasov, čeprav so pobudo podprle vse opozicijske stranke.

Socialdemokrati si namreč želijo predvsem to, da premier Plenković v saboru končno odgovori na vprašanja o transparentnosti reševanja krize v Agrokorju, ki so mu jih že večkrat postavili, a po njihovem mnenju odgovora niso dobili. Nameravajo razčistiti okoliščine, ki so pripeljale do pogodbe med izredno upravo koncerna Agrokor in posojilodajalci z ameriškim finančnim skladom Knighthead Capital Management na čelu.

Ministrica za demografijo bo najverjetneje prestala interpelacijo

Poslanci so sicer ponoči do zgodnjih jutranjih ur razpravljali o odpoklicu ministrice za demografijo, družino, mlade in socialno politiko Nade Murganić. Glasovanja še ni bilo, a je tudi v tem primeru malo možnosti, da bo opozicija zbrala dovolj glasov za uspešno interpelacijo.

Opozicijska stranka Glas, v kateri so nekdanji člani HNS, je zahtevala odstop ministrice zaradi določb v predlogu družinskega zakonika. Sporne naj bi bile navedbe o družini, ločitvi zakoncev ter posvojitvi otrok, ki jih je levosredinska opozicija ocenila kot »konservativne« in »dogmatske« ter v »določeni meri kršitve človekovih pravic«.

Ministrica je priznala, da je bila neustrezna določba o tem, da par brez otrok ni družina, ker so zanemarili možnost, da par ne more imeti otrok ali da je otroke morda izgubil. Plenković je v saboru prevzel odgovornost za to, da je v javno razpravo prispel predlog zakona, ki še »ni bil do konca dodelan«. Osnutek predloga družinskega zakonika so po številnih pripombah sicer umaknili iz javne razprave kmalu po njegovi objavi, spremenjeni predlog pa bo kmalu na dnevnem redu sabora.