Hrvaški predsednici v Budimpešti potrdili zavrnitev

Madžari pravijo, da so se za blokado hrvaške poti v OECD odločili zaradi odnosa Zagreba do Mola in njegovega prvega moža. 
Objavljeno
12. september 2017 20.44
Hungary Croatia
Željko Matić
Željko Matić

Ideološka bližina še ne pomeni, da vladajo med dvema državama tudi dobri sosedski odnosi. O tem se je prepričala tudi hrvaška predsednica Kolinda Grabar Kitarović, ki jo je neprijetno presenetila madžarska odločitev o blokadi hrvaškega članstva v OECD. Sicer pa je po današnjem srečanju s premierom Viktorjem Orbanom in predsednikom Janosem Aderjem v Budmipešti sama potrdila, da Madžari trdno vztrajajo pri tej svoji odločitvi. 

Je pa ob tem ugotovila, da »Madžari ne nasprotujejo zaradi političnih, temveč izključno zaradi poslovnih razlogov« in da »nima njihova odločitev nikakršne zveze s slovensko odločitvijo o blokadi Hrvaške zaradi arbitraže«. V njeno zadovoljstvo je namreč povsem izključena madžarsko-slovenska koalicija. Vse drugo je pravzaprav isto, saj Hrvaška še naprej ostaja pred vrati OECD. 

Madžari trdijo, da so omenjeno odločitev sprejeli zaradi odnosa Hrvaške do Mola in njegovega prvega moža Zsolta Hernadija, ki je Orbanov prijatelj in eden njegovih najtesnejših sodelavcev. Hrvaška je prepričana, da si je Mol, ki ima 49 odstotkov delnic Ine, pravico upravljanja pridobil s podkupovanjem bivšega predsednika Iva Sanaderja. V podkupovanju naj bi ključno vlogo odigral prav Hernadi, zato so z nalogom za aretacijo zahtevali njegovo izročitev.

Zaradi izgube pravice upravljanja je Hrvaška tožila Mol na arbitražnem sodišču v Ženevi, ki pa je razsodilo v korist Madžarov, Hrvaški pa naložilo plačilo sodnih stroškov v znesku 42 milijonov dolarjev. Hkrati so Madžari Hrvaško tožili na sodišču v Washingtonu. Trdijo, da so zaradi tega, ker Hrvaška ni izločila poslov s plinom, kar bi po dogovoru morala storiti, utrpeli za 440 milijonov evrov škode. Razsodba naj bi bila znana decembra. Trenutno bolje kaže Madžarom, Hrvaška pa je medtem objavila razpis za izbiro svetovalne hiše pri odkupu madžarskega deleža v Ini.

Čeprav ga je Interpol umaknil s seznama iskanih posameznikov, nekatere evropske države pa odkrito sporočajo, da ga ne bodo izročile, se Hrvaška ne namerava odreči kazenskemu pregonu Hernadija, ki je bil pred tem že pravnomočno oproščen na madžarskem sodišču. Na Hrvaškem so prepričani, da je bil ta proces organiziran samo zato, da ga ne bi bilo treba izročiti. Medtem je Hernadi sprožil proces v Strasbourgu, ker da z vsem tem »kršijo njegovo pravico do svobode gibanja«.

In medtem ko se je o usodi Ine mogoče pogajati, gre tukaj za gospodarsko politična vprašanja, tako da najbrž nobenemu sodišču, niti hrvaškemu, ni mogoče ukazati, naj se odreče kazenskemu pregonu. A Orbanu je očitno veliko več do Hernadija kot do vladavine prava in neodvisnosti sodišč.