Cerar zaradi Plenkovićevih izjav odpovedal obisk v Zagrebu

Hrvaški premier Plenković je v OZN branil izstop iz arbitraže in jo označil za primer spodkopavanja mednarodnega prava.

Objavljeno
21. september 2017 22.10
UN-ASSEMBLY/SLOVENIA
Ma. F., STA, Š. J.
Ma. F., STA, Š. J.

New York - Premier Miro Cerar je zaradi izjav hrvaškega kolega Andreja Plenkovića na splošni razpravi svetovnih voditeljev ob začetku 72. zasedanja Generalne skupščine ZN, da je odločitev arbitražnega sodišča o meji med Slovenijo in Hrvaško primer spodkopavanja mednarodnega prava, odpovedal obisk v Zagrebu. Ta je bil sicer predviden za 27. september.

Plenković je zagotovil, da je spoštovanje mednarodnega prava temelj za stabilnost in mir na svetu in Hrvaška je temu privržena. Verjame, da je treba spore reševati mirno na podlagi mednarodnega prava. Pri tem pa je pomembno, da vse mednarodne razsodbe spoštujejo lastna pravila.

Kot je v izjavi za javnost za slovenske medije ob robu Generalne skupščine ZN v New Yorku povedal Cerar, je hrvaški premier Plenković s svojimi izjavami kršil dogovor, ki sta ga sprejela pred dvema dnevoma, ko sta se dogovorila za obisk. »S premierjem Plenkovićem sva se dogovorila, da se srečava prihodnji teden v Zagrebu, kjer se bova pogovarjala o vprašanju meje, kar je seveda pomenilo tudi o implementaciji arbitražne odločbe. S tem, kar je danes povedal, da je arbitražna odločba nična, je odstopil od najinega dogovora. To je za Slovenijo popolnoma nesprejemljivo stališče, ki ne omogoča razgovora v Zagrebu, zato pogovor prihodnji teden tam ni več smiseln,« je ocenil premier.

Ob tem je poudaril, da odločba sodišča velja. Pet neodvisnih mednarodnih avtoritet je namreč razsodilo, da je kljub napaki, do katere je prišlo, sodba zavezujoča za obe strani. Slovenija še naprej ostaja odprta za dialog, ampak šele ko in če bo Hrvaška sprejela arbitražno odločbo. Nato se bomo lahko pogovarjalo o njeni implementaciji.Plenković je v govoru posebej izpostavil odločitev arbitražnega sodišča o meji med Slovenijo in Hrvaško ter jo označil za primer spodkopavanja mednarodnega prava. Ob tem je zagotovil, da je spoštovanje mednarodnega prava temelj za stabilnost in mir na svetu in Hrvaška je temu privržena. Verjame, da je treba spore reševati mirno na podlagi mednarodnega prava. Pri tem pa je pomembno, da vse mednarodne razsodbe spoštujejo lastna pravila.

Hrvaški premier je tudi dejal, da kompromitiranje nepristranskosti ali neodvisnosti mednarodnih arbitraž ali sodišč, kot je bil to primer v arbitraži s Slovenijo, pomeni, da potem njihove odločitve nimajo pravne moči. Takšno kompromitiranje je po njegovih besedah v nasprotju z mednarodnim pravom in Hrvaška naj ne bi imela druge izbire, kot je bil umik iz procesa arbitraže. Hrvaška želi reševati odprta vprašanja s prijateljico in zaveznico Slovenijo na bilateralen način, je še dejal.

Hrvaški premier je sicer v svojem prvem nastopu v generalni skupščini OZN govoril tudi o perečih mednarodnih vprašanjih, kot so kriza na Korejskem polotoku, spopadi na vzhodu Ukrajine, pariški podnebni sporazum in migracije.

Hrvaški premier Andrej Plenković Foto: Reuters

Cerar je v govoru na splošni razpravi svetovnih voditeljev ob začetku 72. zasedanja generalne skupščine OZN poudaril spoštovanje vladavine prava, mednarodnih pogodb in odločitev mednarodnih sodišč in tribunalov ter podal stališča Slovenije o perečih svetovnih izzivih.

Podobno kot drugi govorniki v generalni skupščini, je tudi Cerar izpostavil čedalje večje svetovne izzive pri vzpostavljanju mednarodnega miru in varnosti in »šokantne prizore« človeškega trpljenja, kot so posledice oboroženih spopadov, degradirano okolje, lakota, pomanjkanje gospodarskih priložnosti, hude kršitve človekovih pravic in terorizem. Zaradi tega svet potrebuje močne Združene narode in Cerar je izrekel podporo reformam generalnega sekretarja Antonia Guterresa.

Pozval je k izvajanju ciljev trajnostnega razvoja in pariškega podnebnega sporazuma in pribil, da se od tega ne sme odstopiti.« Slovenija se je na to pot podala z občutkom nujnosti,« je dejal in omenil dejstvo, da je uvrščena med deset najboljših držav na indeksu uresničevanja ciljev razvojne agende 2030, ki zajema 157 držav.

Slovenija je odločena, da okrepi ozaveščenost glede okolja in med drugim priznava pomembno vlogo čebel in drugih opraševalcev pri preprečevanju lakote, zagotavljanju prehranske varnosti, izboljšanju zdravja ljudi in ohranjanju okolja ter njegove biotske raznovrstnosti. Generalni skupščini je predlagal, naj 20. maj razglasi za svetovni dan čebel.

Čeprav so Združeni narodi ključni pri spodbujanju človekovih pravic in temeljnih svoboščin po svetu, pa Cerar opozarja, da glavno odgovornost nosijo države.« Slovenija je kot članica  sveta za človekove pravice odločna zagovornica človekovih pravic,« je dejal in izpostavil, da so prizadevanja Slovenije usmerjena predvsem v otroke, podporo enakosti spolov in krepitvi vloge in položaja žensk, pa tudi v pravice starejših in v zvezi s tem v pomen medgeneracijskega sodelovanja. 

Cerar je poudaril, da svetovna skupnost ne more delovati brez spoštovanja in izvajanja mednarodnih pogodb, odločitev mednarodnih sodišč in tribunalov ter drugih virov mednarodnega prava.« Spoštovanje obveznosti, ki izhajajo iz mednarodnih pogodb in drugih virov mednarodnega prava, je vgrajeno v ustanovno listino OZN. Je temelj mednarodnega miru in varnosti. Še več, je pomemben porok prijateljskih odnosov in sodelovanja med državami,« je dejal in dodal, da sta pravna država in mednarodno pravo v središču slovenske zunanje politike.

Slovenija se zavzema za krepitev mednarodnega kazenskega sodišča (ICC) in za mednarodna prizadevanja za krepitev njegovih pristojnosti, tudi na zločine agresije. »Slovenija se bo skupaj z drugimi vodilnimi državami še naprej dejavno zavzemala za izboljšanje mednarodnega pravnega okvira za vzajemno pravno pomoč in izročitev zaradi kazenskega pregona najhujših mednarodnih kaznivih dejanj po nacionalnem pravu.«