Hrvati o obisku Putina v Sloveniji: »Ljubezen Moskve in Ljubljane«

Hrvati opozarjajo predvsem pred prometnim peklom, pa tudi o ljubezni med Slovenijo in Rusijo in pokopu sankcij.

Objavljeno
29. julij 2016 18.14
GREECE-RUSSIA-RELIGION-ORTHODOXY
Dejan Vodovnik
Dejan Vodovnik
Zagreb – »Prometni pekel na eni strani, na drugi pa »ljubezen med Moskvo in Ljubljano«, sta rdeči niti hrvaških napovedi jutrišnjega obiska ruskega predsednika Vladimirja Putina v Sloveniji.

Hrvaški mediji že dva dni zapored ponavljajo opozorilo Hrvaškega avto kluba, da bodo v soboto zaradi obiska ruskega predsednika Vladimirja Putina v Sloveniji zagotovo dodatne gneče na prometnicah, ki vodijo proti Hrvaški in iz nje proti Sloveniji. »Gre za še en udarni turistični vikend, zaradi napovedi, da bodo zaprte nekatere ceste v severni Sloveniji in na območju Ljubljane, pričakujemo, da bodo mnogi turisti poiskali alternativne ceste na poti iz Hrvaške ali proti njej. Utegne se zgoditi prometni pekel,« je brati opozorila.

Na drugi strani hrvaška javnost obisku ruskega predsednika Putina v Sloveniji ne namenja pretirane pozornosti. Še največ prostora je dogodku namenil zagrebški Večernji list, ki je zapisal, kako »prihaja Putin v deželo že tretjič«, naslovil pa ga je »Ljubezen Moskve in Ljubljane«. Avtor Bernard Karakaš piše, kako gre za obisk, katerega namen je sicer Putinova udeležba na spominski slovesnosti pri Ruski kapelici ter odkritje spomenika ruskim vojakom, padlim v prvi in drugi svetovni vojni, na ljubljanskih Žalah, vendar naj bi – piše Večernji list – bil obisk tudi eden od korakov »k razbitju Evropske unije v primeru Ukrajine in tudi pokop evropskih sankcij proti Rusiji, uvedenih po priključitvi Krima«.

Tradicionalno dobri partnerici

Večernji list povzema besede slovenskega predsednika Boruta Pahorja, kako gre za »diplomatsko potezo, s katero Slovenija varuje dobre odnose z Rusijo«, piše pa tudi, kako sta Slovenija in Rusija tradicionalni trgovinski partnerici, ki jima je cilj, tako kot navsezadnje Avstriji in Nemčiji, ukinitev ekonomskih sankcij. Mimogrede, trgovinska menjava med Hrvaško in Rusijo se je lani zmanjšala za 40 odstotkov in je znašala poldrugo milijardo dolarjev, ruski izvoz na Hrvaško je bil lani manjši za skoraj tretjino, hrvaški v Rusijo pa za več kot polovico. Časnik povzema tudi odprto pismo ukrajinskega veleposlanika v Sloveniji Mihaila Brodviča, ki je zapisal, kako ima zanj Putinov obisk v Sloveniji negativen predznak.