Italijani protestirajo proti dvigu upokojitvene starosti

V več italijanskih mestih se je zbralo več tisoč ljudi, ki bi se radi upokojili prej kot pri 67 letih.
Objavljeno
02. december 2017 16.56
jer*Starejši, mladi, generacije, motivi
B. T., STA
B. T., STA

Rim - Na tisoče Italijanov se je danes podalo na ulice Rima, Torina, Palerma, Barija in Cagliarija, da bi izrazili nasprotovanje za leto 2019 načrtovanemu zvišanju upokojitvene starosti na 67 let. Sindikalno združenje CGIL, ki je pozvalo k protestom, po poročanju avstrijske tiskovne agencije APA že napoveduje nove.

Italijanska vlada predvideva, da bi spremembe v veljavo stopile januarja 2019. Izvzetih bo 15 za zdravje najbolj obremenjujočih poklicev, a samo za tiste delavce, ki jih bodo v zadnjem desetletju pred upokojitvijo opravljali najmanj sedem let.

Sindikata CISL in UIL sta pokazala pripravljenost na dialog z vlado, CGIL pa vztraja pri vetu na vladni predlog. Prva dama združenja CGIL Susanna Camusso, ki vodi današnje proteste v Rimu, je napovedala nove shode.

Italijanski premier Paolo Gentiloni poudarja, da je dvig upokojitvene starosti nujen za ohranitev vzdržnosti italijanskega pokojninskega sistema. Če bi se temu načrtu odpovedali, bi pokojninska blagajna po vladnih podatkih ostala prikrajšana za 140 milijard evrov.