Katoliško združenje proti Ivu Josipoviću

Združenje Vigilare zbira denar za tožbo proti nekdanjemu hrvaškemu predsedniku.
Objavljeno
31. oktober 2017 12.00
Željko Matić, Zagreb
Željko Matić, Zagreb
Zagreb – Na Hrvaškem kar naprej nekdo zbira denar za nekaj. Najpogostejše so človekoljubne akcije. Ta hip zbirajo denar za otroke brez staršev, uspešno se je končala tudi akcija zbiranja denarja za obnovo vukovarskega vodnega­ stolpa, ki je bil poškodovan med vojno. Svojčas so javno zbirali denar tudi za obrambo oziroma pomoč družinam haaških obtožencev. A do zdaj ni še nihče zbiral denarja za kazensko preganjanje nekoga.

Prav to zdaj počne skrajno konservativno katoliško združenje Vigilare, ki je vložilo tožbo proti bivšemu predsedniku Republike Hrvaške in predsedniku stranke Naprej, Hrvaška Ivu Josipoviću. Državljanom so poslali položnice s prošnjo, naj prispevajo denar za njegov kazenski pregon. Predvideni so zneski štiri, sedem, deset in štirinajst evrov, položnici pa sta priloženi obrazložitev in fotokopija pooblastila, s katero odvetnika Zvonimirja Hodaka pooblaščajo za vložitev tožbe. Odvetnik Hodak se je nemudoma ogradil od tega dela akcije in zaprosil ljudi, naj ne podpisujejo pooblastil, a samo zato, ker bodo morali, če tožba ne bo uspela, plačati sodno takso. Tožbo bodo vsekakor vložili.

Katoliška džamahirija

Združenje Vigilare in njegov predsednik Vincent John Batarelo tožita Josipovića, ker ta »namiguje, da je oče nadškof narkoman, ki pridiga pod vplivom opojnih substanc, poleg tega se javno posmehuje obljubam naše gospe«. »Ali bomo mirno gledali, kako heretik žali Mater božjo in našo?« je dejal Batarelo in pozval ljudi, naj ne »zamudijo priložnosti, da postanejo del največjega sodnega procesa v zgodovini hrvaške države«.

Josipović je resda zapisal: »Se je nadškof Barišić najedel črnega zobnika [halucinogena rastlina], ko trdi, da je ločitev hujša od gospodarskega kriminala?« Kar zadeva Mater božjo, je Batarelu sarkastično sporočil, »da ni potrebe po zbiranju denarja, če je mogoče vse rešiti z molitvijo rožnega venca«. V prvi spor z združenjem Vigilare, v katerem deluje tudi njegov nekdanji svetovalec za verska vprašanja in član Opusa Dei Stijepo Bartulica, se je Josipović zapletel, ko se je – zgrožen nad količino verskega programa na javni televiziji – vprašal: »Je to sekularna država ali katoliška džamahirija?«

Iva Josipovića ne morejo tožiti zaradi krivoverstva. Zadnja takšna tožba je bila ovržena še v času Marije Terezije, lahko pa ga tožijo zaradi domnevnega vznemirjanja javnosti. Josipović, sicer profesor kazenskega prava na zagrebški pravni fakulteti, je v pogovoru za Delo dejal: »Ne verjamem, da bo sodišče sprejelo to tožbo, morda bi jo sprejela inkvizicija. Če pa sojenje bo, sem pripravljen najeti odvetnika. To bo priložnost, da se s pomočjo pravosodja ugotovi, ali smo sekularna država ali katoliška džamahirija.«

Pobudniki desne revolucije

Medtem ko večji del javnosti in večina katolikov s prezirom, ogorčenjem in celo posmehom komentira vložitev tožbe, vse bolj bode v oči dejstvo, da se do zdaj ni oglasil noben član vodstva Katoliške cerkve, čeprav gre za bivšega predsednika in uglednega člana akademske skupnosti. V času kardinala Franja Kuharića se kaj takega ne bi moglo zgoditi, je s precej grenkobe ugotovil Ivo Josipović.

Vigilare je dokaj močno in vplivno združenje ter glavni pobudnik tako imenovane desne revolucije na Hrvaškem, ki se glede na okoliščine zavzema za ustaštvo ali katoliški fundamentalizem. Prejšnji teden so izročili saboru peticijo s 165.000 podpisi, s katero zahtevajo prepoved prekinitve nosečnosti. Liberalno javnost je bolj od števila podpisov pretresla izjava predsednika združenja Vincenta Johna Batarela, za katerega je »splav nesprejemljiv celo takrat, kadar je nosečnost posledica posilstva«.

Medtem ko se nadaljuje zbiranje prispevkov za njegov kazenski pregon, Josipović ugotavlja, da v času njegovega mandata takšne izjave in postopki ne bi ostali brez ustreznega odziva oblasti. Ne glede na osebni svetovni nazor predsednice in premiera »tako nasilnega klerikalizma prav gotovo ne bi bilo brez posredne podpore sedanje oblasti«.