Končna obravnava PBZ proti LB in NLB februarja

Hrvaški sodnik napovedal zaključek obravnave v bančnem primeru, vrednem nekaj čez devet milijonov ameriških dolarjev, za konec februarja.

Objavljeno
09. januar 2017 11.54
suhadolnik evri
Dejan Vodovnik
Dejan Vodovnik
Zagreb − Le nekaj minut je trajal današnji narok v zadevi P-8319/2011, tožba Privredne banke Zagreb proti Ljubljanski banki (LB) in Novi Ljubljanski banki (NLB) na zagrebškem sodišču. Gre za primer, »težak« nekaj čez devet milijonov ameriških dolarjev. Sodnik Nikola Raguz je namreč zaradi obvestila odvetnice Ljubljanske banke, da pritožbe hrvaške strani, vložene konec decembra lani, ni prejela, zaključno obravnavo razpisal za 23. februar. V roku 30 dni naj bi pisno obvestil obe strani o razsodbi.

Spomnimo: sodnik zagrebškega občinskega sodišča Nikola Raguz je pred tremi leti namreč sklenil, da ne bo ustavil ali zadrževal postopka, ki ga je pred sodiščem (proti nekdanji LB oziroma njeni naslednici NLB) sprožila Privredna banka Zagreb (PBZ). Zagrebški sodnik se je odločil, da ne bo upošteval ne zahteve pravne zastopnice PBZ, da bi postopek začasno miroval, ne predloga NLB, da bi ga prekinili.

Sodnik Raguz je takrat pojasnil, da kljub memorandumu niso bili izpolnjeni vsi pogoji za prekinitev postopka. Poudaril je, da memoranduma ni mogoče šteti za nekakšno meddržavno pogodbo, saj ga na Hrvaškem ni potrdil sabor, poleg tega pa ni bil objavljen v hrvaškem uradnem listu. Zato bi sodni postopki proti naslednici nekdanje LB lahko kvečjemu eno leto mirovali, če bi se s takšnim odlogom vnaprej strinjali obe strani v sporu, v konkretnem primeru tožnica PBZ in tožena NLB. Potem bi mirovanje po enem letu lahko podaljšali za še največ eno leto. Po dveh letih, je takrat zatrdil Raguz, bi sodni postopek nujno morali nadaljevati po uradni dolžnosti. Sledilo je nekaj pritožb obeh strani, slovenska pa je medtem tudi predložila nova dokaza; in sicer pravni mnenji nemškega strokovnjaka in hrvaške strokovnjakinje za mednarodno pravo, ki potrjujeta, da je memorandum (iz Mokric) »mednarodna pogodba, ki neposredno zavezuje domača sodišča v obeh državah«.

Včeraj je sodnik Raguz napovedal, da bo obravnavo zaključil 23. februarja letos, sodbo pa da bo spisal v 30 dneh in z njo seznanil pravne zastopnike obeh strani. To pravzaprav pomeni, da bo javnost z njeno vsebino seznanjena najkasneje do konca letošnjega marca.