Na Hrvaškem od danes na voljo marihuana za medicinske namene

Pravico do zdravljenja bodo imeli bolniki z multiplo sklerozo, različnimi oblikami raka, epilepsijo in aidsom.

Objavljeno
15. oktober 2015 11.57
reu-MARIJUANA
Mo. B., Delo.si, STA
Mo. B., Delo.si, STA

Zagreb – Na Hrvaškem bodo danes uveljavili spremenjeni pravilnik o razvrščanju zdravil in njihovem izdajanju na zdravniški recept, ki bo omogočal uporabo marihuane za medicinske namene, poroča STA.

Predsednik hrvaške komisije za analizo in priporočila uvajanja indijske konoplje za medicinske namene, zdravnik Ognjen Brborović, je pojasnil, da z današnjim dnem farmacevti lahko začnejo postopek uvoza kanabisa, ki je primeren za lajšanje težav določenih bolnikov. Izrazil je upanje, da bodo zdravila in pripravki čim prej v lekarnah.

Kot je zapisano v pravilniku, ki je bil objavljen v hrvaškem uradnem listu, bo zdravila, ki vsebujejo psihoaktivne snovi tetrahidrokanabinol (THC), donabinol in nabilon mogoče dobiti le z zdravniškim receptom.

Zdravila z marihuano bodo lahko zdravniki predpisali za obdobje jemanja do največ 30 dni, celoten odmerek THC za zdravljenje v tem obdobju pa ne sme biti večji kot 7,5 grama, določa pravilnik.

Poleg zdravil bodo pacientom na voljo tudi magistralni pripravki, kot so mazila, raztopine in čaji s kanabisom, ter galenski pripravki, ki jih bodo pripravljali v lekarnah na podlagi zdravniških receptov.

Kot so pojasnili, bodo za pripravo magistralnega pripravka za medicinsko inhalacijo uporabljali posušene cvetove ženske rastline Cannabis sativa.

Komisija je še ugotovila, da ni znanstvenih dokazov, da bi kateri koli pripravek iz indijske konoplje ozdravil oziroma dokončno pozdravil maligne bolezni, ustavil napredovanje multiple skleroze ali aidsa. Nekateri pripravki zmanjšujejo simptome določenih bolezni, zato je komisija priporočila njihovo uporabo ob drugih uveljavljenih oblikah zdravljenja.

Na Hrvaškem posedovanje marihuane za osebne potrebe od začetka leta 2013 ni kaznivo dejanje, temveč prekršek, a je pridelava marihuane že iz ene same rastline konoplje kaznivo dejanje, za katero je predvidena tudi zaporna kazen, še piše STA.