Prva žrtev požarov obrambni minister

Krstičević bi odstopil zaradi kritike vrhovne poveljnice vojske. Plenković njegov odstop zavrnil. V Dalmaciji še 10 požarov.

Objavljeno
18. julij 2017 09.02
CROATIA-WILDFIRE
Željko Matić, Š. J., STA, Ma. F.
Željko Matić, Š. J., STA, Ma. F.

Zagreb – Katastrofalni požar v okolici Splita je terjal prvo žrtev. Na srečo le politično. Zaradi kritičnih besed predsednice države in vrhovne poveljnice oboroženih sil Kolinde Grabar Kitarović zaradi prekasne uporabe oboroženih sil pri gašenju požara, ki je celo pretil splitskemu predmestju, je minister za obrambo Damir Krstičević - kot je dejal - nepreklicno odstopil.

Predsednik vlade Andrej Plenković je danes popoldne nato pohitel z izjavo, da ministrovega odstopa ne sprejema, kar pa se tiče besed predsednice, da »ne ve, od kod ji takšne informacije.«

Oceno o prekasni napotitvi oboroženih sil je predsednica poslala iz Salzburga, s srečanja z avstrijskim in slovenskim predsednikom. Slučajno, ali pa tudi ne, je bila kritika izrečena manj kot pol ure zatem, ko je premier Plenković v spremstvu obrambnega ministra ocenil, da posredovanje v nobenem trenutku ni odpovedalo in da je bila uporaba oboroženih sil »pravočasna in primerna«. V tistem trenutku je Krstičević, vedno bolj general kot minister, oblečen v maskirni uniformi, ki pri gašenju požara nič ne koristi, deloval mirno in zadovoljno. A nato je odstopil, užaljen zaradi kritike iz Salzburga, kajti »zahtevo za uporabo vojske sile da glavni poveljnik gasilcev in ta je ni dal vse do danes. Mimo njega sem poslal na gašenje požara sto vojakov. Sicer pa, zakaj ni ona kot vrhovna poveljnica naredila ničesar za angažiranje vojske?«

Zaradi dolgotrajne suše, vročine in močnega vetra, ki onemogoča uporabo canadairov, je v Dalmaciji okoli deset požarov. A ravno tisti pri Splitu in v neposredni bližini raketnega oporišča Žrnovnica je razkril vse slabosti obstoječega sistema.


                                                                   Video: Reuters

Slabosti sistema

Naj se premier in njegov obrambni minister še tako trudita dokazati, da nič ni bilo prepuščeno naključju, je dejstvo, da so ključno vlogo v obrambi splitskih predmestij imeli meščani in njen najvitalnejši del, navijači Hajduka. Vprašanje je, ali bi zgodnejša uporaba vojske kaj pomagala. Ni jasno, zakaj niso prej poklicali na pomoč gasilskih enot iz drugih delov države. Zakaj te že pred sezono niso bile razporejene na območja, kjer je mogoče pričakovati požare? Zakaj niso zaprosili za mednarodno pomoč? Kako je mogoče, da gasilske enote z Brača ne morejo na trajekt, če ne plačajo prevoza? Zakaj je v zapletenem sistemu domovinske varnosti gasilska letalska enota del ministrstva za obrambo, gasilci pa ministrstva za notranje zadeve? Zakaj je na voljo na stotine milijonov evrov za bojna letala, ni pa mogoče najti petdeset tisoč dolarjev za popravilo canadaira? Da o žalostnem stanju gasilske opreme, ki jo še vedno prevažajo s tovornjaki znamke TAM, ne govorimo.


                                                                   Video: Reuters

Premier ni odgovoril na nobeno od teh vprašanj, je pa požar tik pred vrati Splita ocenil kot »zanimivega«. Bolj šokanten je bil danes edino še tvit njegove stranke, ki se ji je zdelo v času, ko se je požar širil proti Splitu, potrebno napisati: »Zmaga na volitvah je pokazala, da smo vodilna politična stranka.«

Kar se tiče ministra Krstićevića, je povsem mogoče, da ostane na položaju. V prid tej možnosti govori pomirljiva izjava predsednica, češ da je Krstičević odličen minister, ki ni ničesar kriv.

Split iz zraka po požaruPožari zajeli več držav na jugu Evrope

Več požarov pa gori tudi na črnogorskem polotoku Luštica, zaradi česar so morali evakuirati več sto prebivalcev različnih vasi in tudi turiste.

Danes sta izbruhnila dva nova požara, eden od njiju na vrhu Obosnik, ki se je približal počitniškemu naselju Krašići z okoli 3000 prebivalci. Hišam se je ogenj približal na od 300 do 400 metrov.

Gori na nedostopnem območju od vrha Obosnika do obale, s tal pa je požar nemogoče pogasiti. Na terenu so vse razpoložljive sile, ki pred ognjem varujejo naselje.

S požari se v zadnjih dneh soočajo tudi v BiH. Od ponedeljka je nastalo 26 novih požarov, večina jih je na območju Mostarja. Že več dni gori na planini Čvrsnica na severu Hercegovine, ognjeni zublji pa so zajeli tudi gozd.

Italijanskim gasilcem pa je ponoči uspelo spraviti pod nadzor požar v borovem gozdu Castelfusano blizu Rima. Zaradi več požarov v gozdu, ki ga imenujejo tudi zelena pljuča Rima, so morali v ponedeljek evakuirati več družin, spričo gostega dima pa je bila zaprta glavna cestna povezava Rima z morjem.

Zlasti na jugu Italije že več tednov divjajo požari, pri čemer so prizadeta tudi priljubljena turistična območja, kot je Toskana. Glede na današnja poročila še vedno gori na območju sicilskega mesta Messina, v pokrajini Cosenza v Kalabriji in v bližini toskanskega mesta Pistoia, kjer so tudi izpraznili več hiš.

Več požarov pa divja tudi na jugu Francije, kjer je okoli 450 gasilcev vzpostavilo nadzor na gozdnim požarom pri mestu Castagniers, ki leži 15 kilometrov severno on Nice. Zgorelo je okoli 120 hektarjev gozda. V minulih dneh pa je zagorelo tudi na Korziki, kjer je med drugim zgorelo okoli 200 hektarjev makije.