Nebotičniki zamajali zagrebškega župana

Afera Nebotičniki in dogajanje na Britanskem trgu sta sprožila vrsto preiskav.

Objavljeno
07. november 2016 12.36
Dejan Vodovnik
Dejan Vodovnik
Zagreb – Izgublja prvi mož Zagreba Milan Bandić moč in vpliv? Vse več prebivalcev glavnega hrvaškega mesta je o tem prepričanih. Še posebno po najnovejših aferah, povezanih z njim. Ena je afera Nebotičniki, druga se dogaja na Britanskem trgu. V dogajanje so se že vključili preiskovalci urada za preprečevanje organiziranega kriminala.

Zgodilo se je nenadoma. Mimoidoči na zagrebškem Cvetnem trgu, enem tistih, na katerem je precej lokalov, trgovin, reka ljudi pa z njega skoraj nikoli ne ponikne, so bili presenečeni, ko so zagledali, kako delavci na delu trga, ob tamkajšnji pravoslavni cerkvi, postavljajo ogrodje za nadstrešek terase. Vprašanj je bilo veliko, odgovora nobenega, še Milan Bandić je sprva molčal, nato pa le dal vedeti, da bodo nadstreški za gostinske terase le dodana vrednost. Zvrstili so se protesti meščanov, že čez dan, pravzaprav čez noč pa si je Bandić premislil. Ukazal je, naj se gradbišče »počisti«, ogrodja umaknejo, vsem zaskrbljenim pa zagotovil, da bo odgovorne kaznoval. Javnost pa je bila vse bolj prepričana, da je le delal uslugo znancu, spornemu poslovnežu, ki si je terase na trgu tudi zamislil.

Zdi se, da je bil to dogodek, ki je odprl nova vprašanja; pravzaprav nove afere. Ena med njimi je bila tako imenovana afera Nebotičniki. Završalo je, ko je namestnica urada za spomeniško varstvo in varstvo narave v Zagrebu opozorila na »nesprejemljivo dogajanje na robu Maksimira, kjer naj bi zgradili naselje nebotičnikov«. Nenavadno je bilo, ker je nekdo iz predlaganih štirinadstropnih blokov že spremenil načrte v devetnadstropne nebotičnike, je opomnila Zrinka Paladino. Še huje je menda bilo, ker je sama podpisala negativno mnenje za projekt, odšla na dopust, ko se je vrnila, dokumentacije ni bilo, načrt pa je bil odobren.

Dobro obveščeni so se strinjali, da je bilo s tem pravzaprav dokazano, da špekulacij z mestnimi zemljišči nikoli ne zmanjka, uslug mesta do prijateljev pa tudi ne. Z ušesi so zastrigli tudi preiskovalci urada za organizirani kriminal in začeli preiskavo, s katero nameravajo dokazati, kako gre spet za zlorabe položaja in trgovanje z vplivom.

Inšpektorji in preiskovalci

Le nekaj dni pozneje začudenja ni zmanjkalo niti na Britanskem trgu. Veliko delavcev z gradbeno mehanizacijo, precej okoliških prebivalcev in tudi najemnikov ali lastnikov lokalov na trgu se je začelo spraševati, kaj se dogaja. Ko so izvedeli, da gre za nadaljevanje projekta Fontane, v okviru katerega namerava zagrebški župan postaviti več kot štirideset fontan po glavnem mestu, so se prijeli za glavo. Zagrebški šerif jih je začel prepričevati, da je vse v redu in da bo trg, ko bo končan, še lepši kot zdaj. Vendar naslednjega dne na razkopanem delovišču ni bilo nobenega delavca več. Tudi mehanizacijo so odpeljali. Vzrok? Pomanjkljiva dokumentacija, zaradi česar so inšpekcije nemudoma ustavile projekt.

Kar nekaj obtožnic je bilo doslej vloženih proti Milanu Bandiću. Ena med njimi, tista v primeru Agram, v katerem Bandića in še več kot deset njegovih sodelavcev in partnerjev bremenijo korupcije, zlorabe položaja in pooblastil ter trgovanja z vplivom in različnih malverzacij, ki so potekale med letoma 2006 in 2012, tudi z zemljišči, pa tudi oškodovanja mesta za skoraj tri milijone evrov, je debela kakšnih 400 strani.

Poznavalci razmer se strinjajo, da se je Bandić znašel v precej nelagodnem položaju. Zlasti preiskujejo zlorabe položaja in trgovanje z vplivom. Vpletenih je več deset ljudi, tudi tako imenovani tesni Bandićevi sodelavci. V javnost je pricurljal tudi podatek, kako da je sodni izvedenec, ki je menda tesno povezan z domnevno spornimi zamenjavami mestnih zemljišč (v škodo mesta Zagreb), preiskovalcem povedal precej podrobnosti o poslih z mestnimi zemljišči. Med njimi tudi eno, ki ga je Zagreb »zamenjal« z enim od podjetij, ki so v lasti nedotakljivega hrvaškega tajkuna in lastnika Mercatorja Ivice Todorića. Primer ni od muh, pravijo neimenovani županovi sodelavci in dodajajo, da so razmere precej zaskrbele Milana Bandića.

Mrki obraz

Ta se v javnosti te dni pojavlja z vedno bolj mrkim obrazom, njegov tradicionalni optimizem je splahnel. Zdi se, da se je proti njemu obrnila tudi politika. Vse skupaj je povezano tudi z lokalnimi volitvami, ki bodo šele maja prihodnje leto, vendar se je bitka za Zagreb že začela. Kandidatov je vse več, tipanj tudi, Bandić pa ostaja osamljen. Najnovejši politični meč, ki so mu ga obesili nad glavo, je preimenovanje Trga maršala Tita.

Zahteva HDZ po takojšnji spremembi imena Trga maršala Tita je že skoraj desetletje stalnica v Zagrebu. Zdaj spet. In znova je pobudnik zagrebška HDZ, ki predlaga, da bi ga preimenovali v Gledališki trg (na trgu je stavba Hrvaškega narodnega gledališča). Bandić zatrjuje, da bi bilo najbolje, da se o tem vprašanju izrečejo prebivalci na referendumu. Pa je dobil odgovor v obliki vprašanja, zakaj se ni zavzel za referendum, ko se je odločalo o »zamenjavah mestnih zemljišč, o postavljanju fontan in obnovi Britanskega trga«.