Nizozemsko sodišče bo preiskovalo Praljkovo smrt

Predmet preiskave bosta vprašanji, kdo je Praljku priskrbel smrtnonosno tekočino in kako jo je pritihotapil v sodno dvorano.

Ka. M.
čet, 30.11.2017, 10:50

Haag − Nizozemski organi pregona so odprli preiskavo včerajšnjega dogodka v sodni dvorani ad hoc kazenskega sodišča za območje nekdanje Jugoslavije (ICTY). Slobodan Praljak je namreč po tem, ko je predsedujoči sodnik Carmel Agius potrdil sodbo, ki za Praljka predvideva dvajsetletno zaporno kazen, spil strup, umrl pa je tri ure pozneje v bolnišnici.

Kot piše britanski BBC, se bodo preiskovalci osredotočili na vprašanji, kdo je Praljku dal smrtonosno tekočino in kako je mogoče, da jo je Praljak sploh pretihotapil v sodno dvorano, kjer sicer veljajo strogi varnostni ukrepi.

»Nisem vojni zločinec in ne priznavam vaše sodbe,« so bile besede, ki jih je izrekel Slobodan Praljak, preden je naredil požirek tekočine, ki se je kmalu izkazala za smrtonosno. Praljak je tekočino spil takoj po tem, ko je sodnik potrdil prvostopenjsko sodbo šestim visokim predstavnikom medvojne tvorbe Herceg-Bosne. Haaško sodišče je tako potrdilo, da je obstajal skupni zločinski načrt s ciljem etničnega čiščenja Bošnjakov na območju Herceg-Bosne v BiH.

Bosanski Hrvati so Praljku v spomin prižigali sveče. Foto: Amel Emrić/AP

Praljak ni prvi, ki si je vzel življenje v času sojenja na haaškem sodišču, piše slovenska tiskovna agencija STA. Je pa prvi, ki je to storil v javnosti. Leta 1998 se je v svoji celici ubil hrvaški Srb Slavko Dokmanović, leta 2006 pa si je sodil nekdanji voditelj hrvaških Srbov med vojno na Hrvaškem Milan Babić. Istega leta je − sicer zaradi infarkta − umrl tudi nekdanji jugoslovanski in srbski predsednik Slobodan Milošević.

Prijavi sovražni govor