Nove iskre v bančnem sporu med Slovenijo in Hrvaško

Hrvaško zunanje ministrstvo se je odzvalo na izjavo slovenskega: »Mi (Hrvati) smo izpolnili vse, vi (Slovenci) nič!«

Objavljeno
10. januar 2017 16.16
reut*EU-CROATIA
Dejan Vodovnik
Dejan Vodovnik
Zagreb − Po odločitvi sodnika zagrebškega občinskega sodišča Nikole Raguza, ki je na ponedeljkovi obravnavi v eni od tožb Privredne banke Zagreb (PBZ) proti Ljubljanski banki (LB) in NLB napovedal, da bo postopek sklenil 23. februarja, se je znova zaiskrilo v odnosu med zunanjima ministrstvoma. Sodbo bo objavil v pisni obliki predvidoma v mesecu dni po koncu postopka.

Po ponedeljkovi obravnavi je namreč slovensko veleposlaništvo v Zagrebu sporočilo, da Slovenija v postopkih o tako imenovanih prenesenih deviznih vlogah dosledno opozarja, da Hrvaška ne upošteva memoranduma o soglasju, ki sta ga državi podpisali marca 2013 v Mokricah. Memorandum namreč zahteva ustavitev vseh sodnih postopkov, ki sta jih v zvezi s prenesenimi deviznimi vlogami začeli Zagrebačka banka in Privredna banka Zagreb.

»Hrvaška vlada se je z memorandumom zavezala, da bo do končne rešitve tega vprašanja zagotovila ustavitev vseh sodnih postopkov, ki sta jih v zvezi s prenesenimi deviznimi vlogami začeli Zagrebačka banka in Privredna Banka Zagreb. Zavezala se je tudi, da se z namenom reševanja navedenega vprašanja ne bodo začeli novi sodni ali drugi postopki v zvezi s prenesenimi deviznimi vlogami. Slovenska vlada se je v memorandumu zavezala, da bo po podpisu memoranduma pričela s postopkom ratifikacije pogodbe o pristopu Hrvaške k EU. Slovenija je svoj del obveznosti izpolnila, Hrvaška pa ne. Memorandumu namreč ne priznava statusa mednarodne pogodbe, s čimer želi onemogočiti prekinitev (stay) sodnih postopkov za nedoločen čas, kar je v nasprotju z dogovori med državama,« so zapisali slovenski diplomati v Zagrebu.

Danes, dan po obravnavi in sporočilu slovenske strani, pa je sledil odgovor hrvaške strani, ki se je odzvala na slovenske trditve. Na ministrstvu za zunanje in evropske zadeve so namreč odločno zavrnili, da ne spoštujejo dogovorov, trditve o nespoštovanju pa da so neutemeljene. »Hrvaška je popolnoma izpolnila vse obveznosti, ki jih je s podpisanim memorandumom prevzela. Slovenija pa ni izpolnila svojih obveznosti oziroma ni pridobila soglasja Ljubljanske banke za mirovanje vseh postopkov pred hrvaškimi sodišči, kar ima za posledico nadaljevanje postopkov,« so sporočili iz pisarne šefa hrvaške diplomacije na zagrebškem Zrinjevcu.