Praljkovo smrt bo preiskovalo tudi haaško sodišče

Preiskava sodišča bo dopolnjevala preiskavo nizozemskega tožilstva, ki se je začela včeraj.
Objavljeno
01. december 2017 13.51
Ka. M., STA
Ka. M., STA

Haag − Mednarodno sodišče za vojne zločine na območju nekdanje Jugoslavije v Haagu (ICTY) je danes sporočilo, da je uvedlo neodvisno strokovno preiskavo smrti obsojenega vojnega zločinca bosanskega Hrvata Slobodana Praljka, ki je v sredo v sodni dvorani haaškega sodišča naredil samomor z zaužitjem strupa.

Kot so sporočili s haaškega sodišča, bo preiskava dopolnjevala preiskavo nizozemskega tožilstva, ki bo poskušala odgovoriti na vprašanje, kdo je Praljku priskrbel strup in kako je mogoče, da ga je prinesel v sodno dvorano, kjer veljajo strogi varnostni ukrepi. Strokovnjaki pod vodstvom gambijskega sodnika in nekdanjega tožilca na mednarodnem kazenskem sodišču za Ruando Hassana B. Jallowa bodo preiskavo začeli prihodnji teden.

Kot smo že pisali, je 72-letni Slobodan Praljak v sredo po izreku pravnomočne sodbe, ki je zavrnila njegovo pritožbo in potrdila 20-letno zaporno kazen, v sodni dvorani izjavil, da ni vojni zločinec in da ne priznava sodbe. Nato je iz temno rjave stekleničke spil domnevno strup, nekaj ur pozneje pa je umrl v bolnišnici.

Tiskovni predstavnik nizozemskega tožilstva Frans Zonneveld v Haagu je včeraj potrdil, da so v steklenički našli »kemično snov«, ki utegne biti usodna za ljudi. Dodal je še, da bodo v kratkem izvedli obdukcijo Praljkovega trupla.