Preteklost na ministrovi glavi

Očitki na račun Hasanbegovića, ki mu gre beseda antifašizem težko iz ust, se vrstijo že od njegovega imenovanja.
Objavljeno
11. februar 2016 19.51
Dejan Vodovnik, Zagreb
Dejan Vodovnik, Zagreb
Zagreb – »Gospod premier, zamenjajte ministra za kulturo Zlatka Hasanbegovića ali pa si ustaško kapo dajte na glavo še vi,« je v opozicijskem slogu pozval hrvaškega premiera Tihomirja Oreškovića opozicijski poslanec levosredinske SDP Nenad Stazić. Vzrok je najnovejša afera, katere osrednji igralec je – spet – hrvaški minister za kulturo Zlatko Hasanbegović.

Danes je bilo še videti, da bo Zlatko Hasanbegović odstopil, vendar je popoldne le stopil pred novinarje (še zdaleč ne več tako samozavestno kot dan prej, ko se je odzval na prva vprašanja o tej aferi) in dejal, da »nikoli ni bil apologet kateregakoli režima«, da ostaja v vladi, ki »stoji na branikih antifašizma, antikomunizma in proti vsem totalitarnim režimom«, pa tudi, da so vse njegove izjave »iz njegovih mladostnih in študentskih let ter izvzete iz konteksta le politična manipulacija«. Brez možnosti, da bi ga zbrani kaj vprašali, se je hrvaški minister za kulturo umaknil.

Vse se je začelo pred dvema dnevoma, ko je tednik srbskega narodnega sveta na Hrvaškem Novosti na svoji spletni strani objavil fotografijo hrvaškega ministra za kulturo Zlatka Hasanbegovića iz 90. let, na kateri ima na glavi kapo z domnevno ustaškim znakom – in je za povrhu še v družbi znanih zdajšnjih poveličevalcev ustaštva.

Do fotografije v zagrebški NUK

Kot so pojasnili, je bila ta fotografija objavljena v časniku Neodvisna država Hrvaška, v katerem so poveličevali ustaškega vodjo Anteja Pavelića in zanikali zločine ustašev med drugo svetovno vojno, nekaj časa pa ga je urejal tudi Srečko Pšeničnik, Pavelićev zet. V uredništvu Novosti so povedali, da so časnik s spornimi fotografijami našli v Nacionalni in univerzitetni knjižnici v Zagrebu.

Na dan je zdaj tudi prišlo, da Hasanbegović za omenjeni časnik Neodvisna država Hrvaška, ki je bil glasilo Hrvaškega osvobodilnega gibanja (HOP), ni le pisal prispevkov o ustaših kot herojih in mučenikih, ampak je bil tudi član uredništva. Pri Novostih, ki jih financirajo iz hrvaškega državnega proračuna – na četrtkovi seji sabora je bilo omenjeno, da so časopis, ki mu »ustaški« denar očitno ni tuj –, so zaposleni tudi nekdanji novinarji in uredniki znanega, že pred leti ugaslega splitskega časnika Feral Tribune.

Očitki na račun Hasanbegovića, ki mu gre beseda antifašizem težko iz ust – je tisti minister, čigar ena prvih potez je bila razpustitev strokovne komisije za neprofitne medije, ki je med drugim odločala o razporeditvi denarja v tako imenovanem tretjem medijskem sektorju –, se vrstijo že od njegovega imenovanja za ministra. Več kot 1600 delavcev v kulturi in umetnosti je s peticijo od vlade zahtevalo njegov odstop. Zahtevam se je pridružila tudi mednarodna organizacija za človekove pravice Center Simona Wiesenthala. Premieru Tihomirju Oreškoviću so protestno peticijo predali tudi predstavniki hrvaškega P.E.N. Kljub vsemu je Orešković javno dejal, da ministru, ki je po njegovem prepričanju »prepričan antifašist in zgodovinar«, še vedno zaupa in verjame, da bo dober minister.

Cinizem iz vrst HDZ

HDZ, stranka, ki jo vodi Tomislav Karamarko, zdajšnji podpredsednik vlade, ki je pred približno pol leta v enem od hrvaških tednikov objavil protikomunistični manifest, je ob primeru polna cinizma. Vsaj tako je razumeti izjavo strankarskega sekretarja Miljana Brkića, ki je na novinarska vprašanja o aferi s kapo ministra za kulturo dejal, da niti ne ve, za kakšen časnik gre, pa tudi, da je že videl razne »tipe z različnimi oznakami na glavah, tudi s kokardami [četniške oznake, op. a.]«. Dodal je še, da je tudi angleški princ Harry bil ujet s kljukastim križem, »pri nas, na Hrvaškem, pa je težava kapa z oznakami Hrvaškega osvobodilnega gibanja«.

Tudi Hasanbegović je v prvih odzivih samozavestno odgovarjal, da je to provokacija in še ena potegavščina, s katero naj bi ga poskusili moralno in človeško diskreditirati ter politično uničiti. Zato ni bilo niti najmanj presenetljivo, ko je na današnjo sejo vlade prikorakal z izvodom beograjskega političnega tednika Nin (izhaja v cirilici) pod pazduho, novinarjem pa brezbrižno dejal, naj ne bodo presenečeni, saj Nin prebira od mladosti.

Je pa rdečo nit tokratnih razprav, povezanih s hrvaško »kapo in kapami z različnimi simboli«, bržkone odlično povzel poslanec srbske manjšine v saboru Milorad Pupovac, ko je dejal, da na Hrvaškem v tem času niso težava kape, ampak tisto, kar je pod kapami.