Revoltirana anketa: Haaško sodišče ni (dobro) opravilo svojega dela

Največ anketirancev meni, da se je večina zločincev izognila roki pravice. Kaj menite o državnem financiranju zasebnih šol?
Objavljeno
30. november 2017 09.52
Srebrenica-Massacre Keepsakes
Delo.si
Delo.si

Mednarodno sodišče za vojne zločine na območju nekdanje Jugoslavije (ICTY) je z včerajšnjo potrditvijo sodbe šestim bosanskim Hrvatom, ki jo je zaznamoval samomor enega izmed njih, sprejelo svojo zadnjo sodno odločitev in bo do konca leta zaprlo svoja vrata. V zadnji revoltirani anketi, objavljeni po obsodbi nekdanjega vojaškega poveljnika Ratka Mladića prejšnji teden, smo vas spraševali, ali menite, da je tribunal, ki se ga je v pogovornem jeziku oprijelo ime haaško sodišče, uspešno opravil svoje delo.

Kot kažejo rezultati, večina anketirancev ne meni tako. Odgovor, da haaškemu sodišču ni uspelo in da je večina dejanskih zločincev ušla roki pravice, je namreč izbrala slaba polovica (47,4 odstotka) anketirancev, še dobrih 15 odstotkov pa se jih ne strinja z njegovim delovanjem, češ da je bilo sodišče politično in pristransko. Nasprotno, da je torej haaškemu tribunalu upelo izpolniti svoj mandat, ker je ključne krivce za balkanko morijo doletela zaslužena kazen, meni slaba tretjina (31 odstotkov) udeležencev ankete, šestim odstotkom pa se zdi najpomembnejši uspeh njegovega delovanja dejstvo, da je končalo nedotakljivost vrhov držav in vojsk, čeprav žal le nekaterih.

Naj država financira zasebne šole?

V novi revoltirani anketi pa se dotikamo teme, ki je v zadnjem času sprožila buren odziv javnosti − vprašanja državnega financiranja zasebnih šol. Se strinjate, da je treba zasebne šole tudi v finančnem pogledu povsem izenačiti z javnimi, bi podprli delno državno sofinanciranje njihovega delovanja ali ste kategorično proti temu? Odgovorite v revoltirani anketi.

Po arhivu revoltiranih anket lahko brskate TUKAJ.