Rojevanje nove »modre« vlade

Doslej vladajoči socialdemokrati so se po porazu na avstrijskih volitvah odločili oditi v opozicijo.
Objavljeno
23. oktober 2017 22.06
Boris Čibej
Boris Čibej

Sebastian Kurz, predsednik »nove« ljudske stranke, ki je pred desetimi dnevi prepričljivo zmagala na predčasnih parlamentarnih volitvah, se bo že v naslednjih dneh začel pogovarjati o sestavi nove vlade, v katero bo najbrž povabil tretjeuvrščene svobodnjake.

Ko se je včeraj popoldne 31-letni mandatar, ki ima za sestavo vlade na voljo 60 dni, srečal s predsednikom države Alexandrom Van der Bellnom, je bil še skrivnosten in ni povedal, koga si je izbral za koalicijskega partnerja. A po njegovih besedah je vprašanje ur oziroma nekaj dni, ko bo jasno, koga bo povabil v vlado, ki da bo do božiča že delala s polno paro.

Po včerajšnjih dogodkih je jasno vsaj to, da v njej ne bo socialdemokratov. Čeprav je odhajajoči avstrijski kancler Christian Kern že pred volitvami napovedal, da bo postal voditelj opozicije, če njegova socialdemokratska stranka ne bo zmagala na volitvah, do včeraj še ni bilo jasno, ali bo predsednik stranke, ki se je uvrstila na drugo mesto, res držal besedo.

Najkrajši povolilni pogovor

Nekdanji prvi mož Avstrijskih železnic, ki je šele lani spomladi prevzel vodenje socialdemokratov in zvezne vlade, je sicer izjavil, da namerava v politiki preživeti celo desetletje in da se bo s položaja predsednika stranke umaknil zgolj, če ta ne bo prišla v parlament, a po volitvah se je v avstrijskih medijih pojavilo kar nekaj špekulacij o tem, da je v njegovi stranki precej nesoglasij o tem, ali naj se res umaknejo z oblasti.

Tudi iz zmagovite ljudske stranke, ki je bila doslej manjši partner v vladajoči koaliciji, so prihajali signali, da bi z »rdečimi« še sodelovali v vladi, če bi njihovo vodstvo prevzel kdo drug, na primer dosedanji socialdemokratski obrambni minister Hans Peter Doskozil, čigar ostra stališča do pribežniške politike so bila bližje dosedanjemu ministru za zunanje zadeve in integracijo Sebastianu Kurzu, ki se je med predvolilno kampanjo hvalil, kako je malodane lastnoročno zaprl balkansko pot, po kateri so še pred dvema letoma v Avstrijo trumoma prihajali migranti, in napovedal, da bo isto storil s potjo čez Sredozemsko morje, na afriški obali pa dal postaviti zbirne centre. 

Da socialdemokrati ne bodo v vladi, če jih bo še vodil dosedanji kancler, je bilo jasno v nedeljo zvečer, ko se je z njim sestal mandatar Kurz, ki je v zadnjih dneh vodil preliminarne pogovore z vsemi voditelji strank, ki so se prebile v parlament. Srečanje med politikoma, ki med predvolilno kampanjo nista mogla skriti osebnih antipatij, je trajalo tri četrt ure in bilo najkrajše od vseh povolilnih pogovorov novega mandatarja s strankarskimi voditelji. »Jutri se bomo začeli pripravljati na opozicijsko vlogo,« je po srečanju povedal dosedanji kancler. Včeraj ga je podprlo tudi predsedstvo stranke. 

Turkizno-modra koalicija

Kern, ki bo odslej v parlamentu vodil socialdemokratske poslance, je strankarskim kolegom povedal, da so razlike v davčni, stanovanjski, socialni in okoljevarstveni politiki med njegovo in ljudsko stranko prevelike, da bi lahko z njimi šli v vlado, ne da bi žrtvovali svoje ideale. Napovedal je, da bodo socialdemokrati odslej delovali kot protiutež »spektaklu kruha in iger« bodoče turkizno-modre koalicije. Turkizno je Kurz obarval prenovljeno ljudsko stranko, katere tradicionalna barva je bila prej črna, »modri« pa so svobodnjaki, ki se jim obeta, da bodo po 17 letih spet vstopili v avstrijsko zvezno vlado. Kurz je turkizno obarval prenovljeno ljudsko stranko, katere tradicionalna barva je bila prej črna. Foto: Reuters

Njihov voditelj Heinz-Christian Strache se je z novim mandatarjem srečal že v soboto, po pogovoru pa izjavil, da sta se s Kurzem strinjala o »nujnih in zaželenih« spremembah v vladni politiki in da so »dobre možnosti« za rojstvo skupne koalicije. Sam bo v novi vladi najbrž postal notranji minister, položaju zunanjega ministra, ki si ga je obetal svobodnjaški kandidat na zadnjih predsedniških volitvah Norbert Hofer, pa se bodo po poročanju avstrijskih medijev odpovedali.

Konec prejšnjega tedna je eden od urednikov časnika Standard Eric Frey zapisal, da bi bil zunanji minister, ki koketira z Rusijo, Madžarsko in Poljsko, »katastrofa za Avstrijo«. A po mnenju neoliberalnega komentatorja je edina možna nova vladajoča koalicija turkizno-modra, saj je bila takšna odločitev avstrijskih volivcev. »Doslej je bilo redko, da je koalicija dobila tako močno demokratično legitimnost,« je zapisal Frey.

Tudi javnomnenjske raziskave so pokazale, da ima med avstrijskimi volivci turkizno-modra koalicija največ podpornikov, odhajajoči tandem socialdemokratov in ljudske stranke pa ima celo manj privržencev kot morebitno vladno sodelovanje med socialdemokrati in svobodnjaki.

Toda vsi niso navdušeni nad obetajočo se novo izvršno oblastjo. Na Dunaju že nekaj dni potekajo protesti, oster je bil tudi odziv tamkajšnje judovske skupnosti. »Če si nacionalistični volk nadene modro ovčjo obleko, ne spremeni svoje nravi, temveč zgolj videz,« je voditelj dunajske izraelitske skupnosti Oskar Deutsch v odprtem pismu posvaril pred tem, da bi v vlado prišli svobodnjaki, ki so »sovražni do Evropske unije« in »širijo antisemitske teorije zarote«.