Slovenija ne more uveljavljati predpisov na hrvaškem območju, trdijo v Zagrebu

Hrvaški ribiči po navedbah Zagreba ribarijo na območjih, na katerih so ribarili že pred osamosvojitvijo obeh držav.
Objavljeno
31. december 2017 06.57
Ju. K., STA
Ju. K., STA

Hrvaško zunanje ministrstvo se je v nedeljo odzvalo na napovedi slovenskih pristojnih oblasti, da bi lahko hrvaškim ribičem izrekli denarne kazni, če bi brez dovoljenja lovili v delu Piranskega zaliva, ki po razsodbi arbitražnega sodišča pripada Sloveniji, poroča Slovenska tiskovna agencija. V Zagrebu ocenjujejo, da Slovenija nima pravice uveljavljati svojih predpisov na območju Hrvaške.

Dodali so, da slovenski predpisi veljajo zgolj za dejansko območje Slovenije in ne za tisto, ki je zapisano v arbitražni razsodbi, poroča hrvaška tiskovna agencija Hina.

Poziv k zadržanosti

Hrvaški ribiči po navedbah Zagreba ribarijo na območjih, na katerih ribarijo tradicionalno tako pred kot po osamosvojitvi Slovenije in Hrvaške leta 1991, pristojni hrvaški organi pa na tem območju opravljajo svoje redne pristojnosti.

Hrvaško ministrstvo za zunanje zadeve je v sporočilu za javnost slovensko stran tudi ponovno pozvalo k zadržanosti in k temu, naj ne izvaja enostranskih ukrepov. Izrazilo je pričakovanje, da bo slovenska stran pokazala zavezanost mirnemu reševanju odprtih vprašanj in sprejela, da je mogoče samo s konstruktivnim dialogom najti rešitev za odprto vprašanje meje med državama.

V skladu z arbitražno razsodbo so približno tri četrtine Piranskega zaliva slovenske. Za Hrvaško, ki razsodbe ne priznava, je meja na morju še vedno na sredini zaliva.