Starši za pravico do izbire cepljenja otrok

V Sloveniji, na Hrvaškem, v Srbiji, Črni gori, Makedoniji in Bolgariji so se zbrale civilne iniciative za pravico do izbire.

Objavljeno
11. maj 2015 10.14
K. V., Delo.si
K. V., Delo.si

Včeraj točno opoldne so se pri nas in v sosednjih balkanskih državah javno zbrale civilne iniciative za svobodno izbiro staršev glede medicinskih posegov, s poudarkom na cepljenju, ki je v Sloveniji, na Hrvaškem, v Srbiji, Črni gori, Makedoniji, Bolgarij, Romuniji, Slovaški, Madžarski in Poljski obvezno, medtem ko je v zahodnih državah Evropske unije cepljenje priporočeno.

Nedvomno gre za politično iniciativo držav nekdanjega vzhodnega bloka, kjer medicinska zakonodaja ni primerljiva z državami, ki niso imele tranzicije iz socialistične oziroma komunistične zakonodaje, kar zadeva medicinske posege za prebivalstvo.

Civilne iniciative zato apelirajo na oblasti, da bi si pridobile enake pravice kot vsi drugi starši v Evropski uniji. Kot kažejo zapisi, se je zakonodaja v Srbiji, kar zadeva cepljenje, zaostrila. Srbske starše skrbi, da bi s totalitarnimi prijemi oblast prisljevala vse otroke v za vse enak medicinski postopek, brez eksplicitne odgovornosti.

Navečja težava je pravna

Kakor kaže v polemikah glede cepljenja, največjo oviro za nekatere starše predstavlja okoliščina, da zdravniška stroka pravno ne odgovarja za morebitne lažje ali hujše stranske učinke po cepljenju. Pravno so se zaščitili tudi proizvajalci cepiv, ki so v prvi vrsti nosilci odgovornosti za medicinsko učinkovitost tega preventivnega zdravila.

Znanih je že več hujših kršitev medicinske etike s področja cepiv, kot so nedavni primeri s cepivom proti HPV za deklice in 34 mrtvih otrok zaradi kontaminiranega cepiva proti ošpicam.

Večina staršev, ki so se zbrali na mirnih javnih shodih, je svoje cepila, vendar so po cepljenju opazili negativne posledice na zdravju svojih otrok, zato v nadaljnje cepljenje nočejo biti več prisiljeni, ker država ne plačuje, vzgaja in neguje njihovih otrok.

Nekateri starši se s cepljenjem svojih otrok ne strinjajo, ker cepiva vsebujejo celice živalskih zarodkov ali drugih živalskih celic, ker so vegatarijanci ali vegani.

Ogrožena skupina otrok

Cepljeni otroci, kar predstavlja veliko večino otrok vseh otrok v Evropski uniji, je varnih pred nalezljivimi otroškimi boleznimi, ki bi jih potencialno lahko prenašali necepljeni otroci. V nevarnosti zaradi njih pa so potencialno otroci, ki se iz medicinskih razlogov ne smejo cepiti.

Dolga zgodovina boja za avtonomijo nad lastnim telesom

Medicinska etika in z njim povezano pravo ima dolgo zgodovino, kar se tiče marginaliziranih skupin, kot so starši, ki ne želijo (več) cepiti svojih otrok.

Številni medicinski posegi, ki so nekoč veljali za obvezne ali popolnoma nesprejemljive, so se spremenili zaradi civilnih in posameznih strokovnih pobud. V zadnih desetletjih so bila ta področja obravnava ženske pri porodu, paliativna oskrba, obravnava ljudi s posebnimi potrebami, psihiatrično razumevanje različnih spolnih usmerjenosti in sprememba biološkega spola.

Na področju preventivnega cepljenja so civilne inicative ne le spodbuda v smeri človekovih pravic, temveč tudi k skrbnemu nadzoru nad zdravili. V Kranju so namreč leta 2011 cepili otroke s cepivom s pretečenim rokom uporabe.