Todorić proslavlja, Plenković pa zahteva pojasnila

Afera Agrokor: Naslednja sodna obravnava, na kateri se bo odločalo o morebitni izročitvi Todorića Hrvaški, bo šele aprila 2018.
Objavljeno
08. november 2017 21.45
Željko Matić, Zagreb
Željko Matić, Zagreb
Zagreb – Ko je »prebivalec Londona« Ivica Todorić zadovoljno sporočil, da ga je westminstrsko sodišče po plačilu varščine 100.000 funtov in izrečenih varnostnih ukrepih zaščitilo pred izročitvijo Hrvaški, je v njegovi očitno že nekdanji domovini završalo.

»To je majhna zmaga, a mi veliko pomeni. Sem prebivalec Londona,« se je pohvalil Ivica Todorić, potem ko ga je westminstrsko sodišče po plačilu varščine 100.000 funtov in izrečenih varnostnih ukrepih zaščitilo pred izročitvijo. Todorić se sicer mora trikrat na teden oglasiti na policijski postaji, od ene do tretje ure ponoči (!?) pa mora nositi varnostno zapestnico. Njemu in njegovi ženi so odvzeli potna lista, ki pa ju lahko ob predložitvi povratne vozovnice znova dobita. Vse te »stroge« varnostne ukrepe pa lahko že čez mesec dni ublažijo. Naslednja sodna obravnava, na kateri se bo odločalo o morebitni izročitvi Todorića Hrvaški, bo šele čez pet mesecev, 10. aprila 2018, torej točno na obletnico imenovanja vladnega upravitelja Agrokorja Anteja Ramljaka. Naj spomnimo, da je bil za Todorića na Hrvaškem odrejen preiskovalni zapor zaradi morebitnega vplivanja na priče. Ob odločitvi, da ga ne bodo izročili Hrvaški, je sodišče med drugim upoštevalo, da za nobenega od preostalih štirinajstih osumljenih ni bil odrejen ukrep preiskovalnega zapora zaradi morebitnega vplivanja na priče, zato ni razloga, da bi ta ukrep veljal za prvega osumljenega Ivico Todorića.

Na kocki je kredibilnost sodišča

Če bo sodišče v prihodnjih petih mesecih zaslišalo vse priče, Todoriću ne bo treba iti v preiskovalni zapor, če jih ne bo zaslišalo, pa bo s tem ogrozilo svojo kredibilnost oziroma pravico do poštenega in pravičnega sojenja.

Za Todorića bo to dodaten argument proti izročitvi, njegova hrvaška odvetnica Jadranka Sloković pa pravi, da ga morda sploh ne bodo nikoli izročili. Tudi pravosodni minister Dražen Bošnjaković ne izključuje te možnosti. Med drugim je potrdil, da se lahko zgodi, da bodo zavrnili evropski nalog za aretacijo, in to zaradi kršenja pravic iz evropske konvencije o človekovih pravicah. Da bo Todorić prav na tem gradil svojo obrambo, pa je razvidno že iz izbire odvetnikov. Todorić se je namreč na koncu odločil za Timothyja Ottyja, enega najuglednejših britanskih odvetnikov, specializiranih za državljanske svoboščine, človekove pravice in mednarodno javno pravo. Otty se je še posebej angažiral okoli zapornikov v Guantanamu, branil pa je tudi srbskega poslovneža, lastnika Delte Holdinga, Todorićevega poslovnega partnerja in prijatelja Miroslava Miškovića, ki se je, potem ko so ga v Beogradu obsodili na pet let zapora, naselil v Londonu. Že na prvem zaslišanju je Otty zaigral na geopolitično karto in ugotovil, da »njegovo stranko preganjajo zaradi strahu pred Rusi, glede na to, da so v primer vpleteni ruske banke in ruski denar«.

Nespodobne Plenkovićeve zahteve

Čeprav sta bila Todorićeva predaja in njegovo kratkotrajno bivanje na policijski postaji pričakovana, je odločitev, da ga ne bodo izročili, osupnila hrvaško oblast. Še posebej neprijetno presenečen je bil premier Andrej Plenković: »Menim, da je v tem primeru pomembno, da dobijo naša pristojna telesa ustrezna pojasnila od pristojnih teles Združenega kraljestva.«

»Nesprejemljivo je zaradi določene odločitve zahtevati pojasnilo od pravosodja neke druge države. To se ne počne v lastni državi, kaj šele v primerih, ko gre za pravosodje druge države,« je premierovo zahtevo po pojasnilih komentirala odvetnica Jadranka Sloković. Ob pojasnjevanju sklepa angleškega sodišča in pomislekov glede poštenega sojenja na Hrvaškem oziroma vpliva politike je Jadranka Sloković opozorila tudi na pravno sporno sprejetje lexa Agrokor, na dejstvo, da je vlada tožilstvu odobrila dodatna sredstva za izvajanje preiskave, pa tudi na to, da je predsednik sabora Božo Petrov svojčas prvi vložil kazensko prijavo proti Ivici Todoriću.

Agrokor in Ivica Todorić sta bila tudi glavna tema aktualne ure v hrvaškem saboru. Vodja opozicije Davor Bernardić je od premiera znova zahteval, da natančno pove, kdo so avtorji spornega lexa Agrokor in kdo bo prevzel odgovornost zaradi razprodaje družb znotraj koncerna. Namesto da bi odgovoril, je Plenković Bernardića obtožil, da se vede kot Todorićev predstavnik za tisk, pri tem pa dodal, da sta on in njegova vlada pred sedmimi meseci rešila Agrokor pred popolnim propadom – saj so bile takrat police povsem prazne, nabava ustavljena, na računu propadlega koncerna pa borih šest kun (80 centov).