Todorić s kazensko ovadbo proti osebam v hrvaški vladi in Agrokorjevi izredni upravi

Trojico je kazensko ovadil zaradi »kriminalnih dejavnosti, ki jih izvaja izredna uprava Agrokorja s podporo hrvaške vlade«.
Objavljeno
06. november 2017 13.23
Ba. Pa., STA
Ba. Pa., STA
Zagreb − Odvetniki dolgoletnega predsednika uprave koncerna Agrokor Ivice Todorića so potrdili, da je njihova stranka kazensko ovadila podpredsednico hrvaške vlade in ministrico za gospodarstvo Martino Dalić, izrednega pooblaščenca hrvaške vlade v koncernu Anteja Ramljaka ter Thomasa Wagnerja iz ameriškega finančnega sklada Knighthead.

Todorić je na svojemu blogu v nedeljo objavil, da je trojico kazensko ovadil zaradi »kriminalnih dejavnosti, ki jih izvaja izredna uprava Agrokorja s podporo hrvaške vlade«. Trdi, da s svojimi odločitvami delajo v interesu »izbranih« ter da »uničujejo vrednost podjetij« iz skupine Agrokor.

Todorić navaja, da sta šla Dalićeva in Ramljak na roko ameriškemu skladu Knighthead Capital Management, ko je ta poceni kupil delnice družbe, potem pa sodeloval pri tako imenovanem roll-up posojilu podjetju.

V ovadbi je navedel svoj zagrebški naslov, saj je nedosegljiv za hrvaško pravosodje, ki je razpisalo mednarodno tiralico in evropski priporni nalog proti dolga leta najbogatejšemu Hrvatu, in to zaradi suma, češ da je kot prvoosumljeni skupaj s še 14 osebami oškodoval koncern za najmanj 135 milijonov evrov.

Medtem pa Ramljak v tožbi od predsednika SDP Davorja Bernardića zahteva 150.000 kun (20.700 evrov) odškodnine zaradi izjav, da je kot izredni pooblaščenec v Agrokorju del kriminalne združbe, ki je omogočala odtujitev denarja iz Agrokorja v prid omenjenemu ameriškemu »mrhovinarskemu skladu«. Ramljak je v sobotnem pogovoru za Večernji list zatrdil, da so Bernardićeve izjave »neodgovorne« ter da »predstavljajo neresnične konstrukte, ki povzročajo veliko škodo postopkom izredne uprave«.

Bernardić je odgovoril, da ga »Plenkovićev pooblaščenec« ne bo ustavil pri razsvetljevanju resnice o Agrokorju ter da ga veseli, ker bodo o tem razpravljali na sodišču.

SDP je prejšnji teden sprožila postopek glasovanja o nezaupnici hrvaški vladi, ker želijo razčistiti okoliščine, ki so pripeljale do pogodbe med izredno upravo koncerna Agrokor in posojilodajalci s skladom Knighthead na čelu.