V Avstriji slavi ljudska stranka

Na današnjih parlamentarnih volitvah v Avstriji je največ glasov dobila ÖVP. Premier bo najverjetneje Sebastian Kurz.
Objavljeno
15. oktober 2017 19.21
Boris Čibej
Boris Čibej

Dunaj - Na današnjih parlamentarnih volitvah v Avstriji je zmagovalka volitev nova ljudska stranka pod vodstvom Sebastiana Kurza, za katero je glasovalo 31,6 odstotka volivcev in bo zasedla 62 od 183 sedežev v spodnjem domu avstrijskega zveznega parlamenta.

Na drugem mestu so socialdemokrati dosedanjega kanclerja Christiana Kerna, ki so zbrali 26,9 odstotkov in bodo dobili 52 poslanskih sedežev. Na tretjem mestu so svobodnjaki FPÖ Heinza-Christiana Stracheja s 26 odstotki in 51 sedeži.

V parlament se je prebila še Neos, ki je dobil 5,1 odstotka oziroma deset poslanskih sedežev in lista Petra Pilza s 4,3 odstotki in osmimi poslanskimi sedeži. Zelenim, ki niso dosegli praga 4 odstotkov, v parlament ni uspelo priti.

Avstrijski politiki še previdni pri napovedih o novi vladajoči koaliciji. Predsednik Alexander Van der Bellen je Kurzu, ki je prenovljeno ljudsko stranko povedel k zmagi, takoj po prvih izidih čestital in povedal, da se bo začel o podelitvi kanclerskega mandata pogovarjati v četrtek. »Seveda bi hoteli boljši rezultat,« je izjavil odhajajoči socialdemokratski kancler Christian Kern, ki je napovedal, da bo njegova stranka v opoziciji, če ne bo zmagala. Največje razočaranje je bilo med Zelenimi, ki so pred štirimi leti dobili več kot 12 odstotkov glasov, zdaj pa se jim ni uspelo prebiti v parlament.