Vitez spet na konju, Renzi bliže peklu

Na Siciliji je zmagala desna sredina pred Petimi zvezdami, vladajoči demokrati zdrsnili na obrobje.
Objavljeno
07. november 2017 21.14
Tone Hočevar
Tone Hočevar
Deželne volitve na Siciliji so na pot proti vrhu spet pripeljale Silvia Berlusconija in njegovo druščino na desni sredini. Drugi zmagovalec je gibanje Pet zvezd, ki bo največja posamična stranka v sicilskem parlamentu, kakor je že zdaj v rimskem. Popolna poraženka je vladajoča Demokratska stranka, v kateri se že začenja notranja vojna. Še hujši poraženec pa je njen desni partner, zunanji minister Angelino Alfano, čigar gibanje se sploh ni uvrstilo med poslanske klopi.

Sicilske volitve so bile zadnji preizkus moči pred pomladanskimi parlamentarnimi volitvami, na katerih bo že veljal nov volilni zakon, naklonjen koalicijam, nasproten solistom, kot je gibanje Pet zvezd. Desnica se je morala zaradi notranjih nesoglasij pred petimi leti na otoku, kjer je doma Cosa nostra in velja za zibelko vseh mafij na svetu, posloviti od oblasti in se umakniti levi sredini. Demokrati in njihovi zavezniki so se zadnja leta hvalili, kako so premagovali mafijo in Sicilijo spet postavljali na noge, pred volitvami pa so dokazali, da se niso sposobni dogovoriti niti o skupnem kandidatu. Polom je bil to nedeljo popoln. Berlusconijevi somišljeniki, ki so se prav na pobudo nekdanjega Viteza povezali in nastopili složno (tudi Severna liga je šla zraven), so svojemu kandidatu Nellu Musumeciju zagotovili 40 odstotkov glasov in večino v deželnem parlamentu.

Nello Musumeci je izkušen politik z desnega roba italijanske politike. Že kot dijak je bil med udarnimi kadri Italijanskega socialnega gibanja (MSI), kakor so se imenovali fašisti, ko je bilo njihovo staro ime prepovedano v javnosti. Ko so se posodobili in se preimenovali v Nacionalno zavezništvo, je bil Musumeci z njimi. V Berlusconijevi vladi je bil državni sekretar, bil je tudi evropski poslanec in voditelj skrajne desnice na Siciliji. Ko se je Berlusconi znebil najbližjega zaveznika Gianfranca Finija, je Musumeci ostal z Vitezom, plačilo pa prejel to nedeljo. Berlusconi mu je pomagal, da bo lahko Sicilijo vrnil na »stara dobra pota«. Na otoku so v vsej zgodovini republike (po drugi vojni) zmeraj zmagovali krščanski demokrati, samo zadnjih pet let jo je imela v rokah leva sredina. Prave levice v Italiji skoraj ni več, njeni predstavniki so bili v času volitev na Siciliji v Sankt Peterburgu na proslavah stote obletnice oktobrske revolucije.

Pri Petih zvezdah razočarani kljub uspehu

Gibanje Pet zvezd, ki mu pravijo populistično, nasprotuje pa vsem tradicionalnim in ustaljenim političnim strankam in njihovim politikam, je dobilo skoraj 35 odstotkov glasov in bo imelo 20 sedežev v 70-članskem parlamentu. Čeprav veljajo za zmagovalce, so pri somišljenikih komika Beppeja Grilla, ki jih vodi Luigi Di Maio, v resnici kar precej razočarani. Prepričani so bili, da bodo zmagali, se otresli sence Mattea Renzija in zakorakali proti velikim volitvam, ki bodo marca ali najpozneje maja prihodnje leto. Ker nihče ni verjel, da bo Berlusconi pred sicilskimi volitvami tako hitro in uspešno poenotil svoje nekdanje zaveznike in tudi severnjake prepričal, naj vsaj za zdaj ostanejo Severna liga pod Vitezovim znamenjem, si je Di Maio obetal, da bo svojemu kandidatu na Siciliji Giancarlu Cancelleriju zagotovil 40 odstotkov glasov in večino v parlamentu.

Renzi na nakovalu, krivec za vse poraze

Demokrati, ki jih vodi Matteo Renzi, v palači Chigi pa njihovi vladi načeluje Paolo Gentiloni, so dobili 18 odstotkov glasov. Tako malo, da bodo tudi kot opozicija v Palermu v senci Petih zvezd. Njihovi notranji boji na nacionalni ravni so se po porazu že začeli. Marsikateri njihov vidni funkcionar je že zahteval, naj se Renzi umakne in dovoli, da se bodo lahko odkrito pomenili o tem, kdo bo njihov kandidat na parlamentarnih volitvah. Pojavljajo se zamisli, da bi oživili nekoč uspešno (Prodijevo) Oljko. Da nekoč uspešnega sodelovanja med nekdanjimi levičarji in nekdanjimi zmernimi demokristjani ni več, obtožujejo Mattea Renzija.

Berlusconi napoveduje vrnitev na prestol

Še bolj kaznovan kot Renzi je bil na Siciliji domačin, Sicilijanec Angelino Alfano, nekoč Berlusconijeva desna roka in njegov pravosodni minister, ki je svojega šefa v hudih časih zapustil in presedlal na levo sredino. Tam je imel pomembne položaje, bil je podpredsednik vlade, zadnje čase je zunanji minister, zdaj pa kaže, da bo potonil skupaj s prijateljem Renzijem. Matteo Renzi bi se moral v ponedeljek zvečer pred televizijskimi kamerami v dogovorjenem dvoboju pomeriti z Luigijem Di Maiem, a je voditelj Petih zvezd sodelovanje v oddaji po objavi izidov s Sicilije zavrnil. Moj nasprotnik in tekmec je zdaj Silvio Berlusconi, ne pa poraženec Matteo Renzi, je samozavestno sporočil. Renzijev odgovor, da se ga Di Maio boji, ni posebej odmeval v javnosti.

Silvio Berlusconi, ki mu je pred leti Angela Merkel obilno pomagala pri sestopanju z oblasti, je za volitve na Siciliji spet povezal stare zaveznike, svojo stranko Naprej, Italija, desno populistično Severno ligo, ki si obeta prodor v vsej Italiji, vse do juga, in Brate Italije, ki združujejo skrajno desne naslednike strank, ki so izšle iz nekdanjega fašizma, se večkrat preimenovale, ostale pa pri enaki usmeritvi. Nekdanji Vitez svojemu konglomeratu politikov pravi »zmerni«. Z zmago svojih somišljenikov na Siciliji je Berlusconi dobil krila. Prepričan je, da je sposoben utrditi desno sredino in jo pripraviti za ponovno vladanje. Na roko mu gre novi volilni zakon, ki sta si ga menda zamislila kar skupaj z Renzijem, da bi se otresla Petih zvezd in njihovega pohoda na oblast.

Če se bodo na levi sredini še naprej tako uspešno tolkli med seboj, kakor se zadnje čase, mu veliki met morda celo uspe. Odkar je neslavno padel z oblasti, pa se je v Italiji že marsikaj spremenilo, tudi Berlusconi se je postaral.