Še zadnje soočenje glavnih političnih »slonov«

Voditelji glavnih strank so obsodili politično nekulturo predvolilnega boja, velik del razprave pa je bil posvečen migracijskim politikam.
Objavljeno
13. oktober 2017 11.58
AUSTRIA-ELECTION/
Boris Čibej
Boris Čibej

Dunaj − V primerjavi z javnimi prerekanji, ki so spremljala »najbolj umazano kampanjo v avstrijski zgodovini«, je bilo v četrtek zvečer zadnje televizijsko soočenje voditeljev parlamentarnih strank pred nedeljskimi predčasnimi volitvami v zvezni parlament zelo mirno in uglajeno. Kakor so zapisali v časniku Presse, so se »sptitzenkandidati« doslej vodilnih socialdemokratov, njihove koalicijske partnerice ljudske stranke, svobodnjakov, Zelenih in Neosa v zaključnem »krogu slonov« (»Elefantrunde«) trudili zlasti, da ne bi naredili še kakšne napake.

Odhajajoči kancler Christian Kern, vodja »rdečih«, ki jim ankete napovedujejo šele tretje mesto, je izjavil, da se zavzema za nadaljevanje »avstrijske poti« nekdanjega socialdemokratskega kanclerja Bruna Kreiskega, ki povezuje gospodarski uspeh s socialno varnostjo. Zavzel se je za polno zaposlenost, ki pa po njegovih besedah zahteva resen vladni načrt, saj zgolj delovanju trga ne zaupa.

Sebastian Kurz, ki utegne Kerna zamenjati na položaju predsednika vlade, je ostal pri temi, ki mu je v predvolilnem boju prinesla največ točk: omejevanju migracij. Za mladega voditelja stranke, ki se je pod njegovim vodstvom spremenila v »gibanje« po imenu »nova ljudska stranka«, je najpomembnejše omogočiti svobodo gospodarstvu.

Heinz-Christian Strache, čigar svobodnjaška stranka bo najbrž pristala na drugem mestu, se je pritoževal nad »politično nekulturo« med predvolilnim bojem. Svobodnjaki obtožujejo Kerna, da jim je »ukradel« predvolilno temo, zato je Strache na soočenju opozoril, da je v preteklosti vlada, katere del sta bila tudi Kurz in njegova stranka, naredila ogromne napake v migrantski politiki. Z besedami, da se ljudski stranki ne sanja o tem, kaj sploh je gospodarstvo, je Kurza napadel tudi Matthias Strolz, ki vodi neoliberalno stranko Neos. »Gospodarstveniki niso kapitalisti, ki sedijo na jahtah in ukazujejo ljudem,« je povedal voditelj stranke, ki se ji obeta, da bo (komajda) prestopila štiriodstotni volilni prag.

Od leve proti desni: Matthias Strolz, Heinz-Christian Strache, Christian Kern, Sebastian Kurz in Ulrike Lunacek pred včerajšnjim soočenjem. Foto: Leonhard Foeger/Reuters

Podobne rezultate napovedujejo tudi Zelenim, ki jih po velikih notranjih sporih zdaj vodi Ulrike Lunacek. Po njenih besedah so za Zelene najpomembnejša ključna vprašanja prihodnosti, ki so povezana z globalnim segrevanjem. Zeleni utegnejo dobiti vsaj dvakrat manj glasov kot na zadnjih volitvah, eden od krivcev za to pa je tudi »odpadnik« Peter Pilz, čigar lista bo še zadnja stranka, ki se ji bo po trenutnem razpoloženju javnosti uspelo prebiti v parlament. Nekdanji poslanec in tiskovni predstavnik Zelenih, ki je stranko užaljeno zapustil šele julija, se je razburjal, ker ga javna televizija kot voditelja edine neparlamentarne stranke, ki se ji obeta vstop v parlament, ni povabila na zadnje soočenje.