Dostop do vrhunske opreme

Slovenski raziskovalci bodo do nje lahko dostopali v evropskih infrastrukturnih centrih.

Objavljeno
13. maj 2020 18.00
Posodobljeno
13. maj 2020 18.00
Primeri, nastali pri delu s slovenskimi biomedicinskimi slikovnimi metodami. FOTO: Arhiv Inštituta za biologijo celice
Ljubljana -  Slovenija je 5. maja na pobudo Slovenskega konzorcija infrastrukturnih centrov (SiMBioN) postala polnopravna članica evropske mreže infrastrukturnih centrov Euro-Bioimaging.

Omenjeni konzorcij infrastrukturnih centrov (SiMBioN), ki se ukvarjajo z biomedicinskim in biokemijskim slikanjem, je bil pod koordinatorstvom Univerze v Ljubljani, Medicinske fakultete, osnovan v letu 2018. Vizija konzorcija je bila povezovanje skupin, ki uporabljajo različne slikovne metode z namenom interdisciplinarnega pristopa k analizi bioloških in medicinskih vzorcev.

Vključitev Slovenije v Euro-Bioimaging omogoča njenim raziskovalcem dostop do vrhunske opreme v evropskih infrastrukturnih centrih, sodelovanje v evropskih infrastrukturnih projektih in sodelovanje v načrtovanju vizije razvoja evropske infrastrukture na področju biomedicinskih slikovnih metod.

Odločitev za vključitev je ob podpori ministrstva za izobraževanje, znanost in šport sprejela vlada in se zavezala k obveznostim, ki jih imajo države članice Euro-Bioimaginga.