Dunaj z eno najmodernejših bolnišnic v Evropi

Svoja vrata bo 3. junija odprla visokotehnološko opremljena dunajska bolnišnica Floridsdorf.

Objavljeno
30. maj 2019 12.28
Posodobljeno
30. maj 2019 13.21
3. junija bo odprla vrata dunajska bolnišnica Floridsdorf, ena najmodernejših bolnišnic v Evropi, ki bo septembra že polno obratovala. FOTO: Arhiv bolnišnice
 
Ljubljana – Svoja vrata bo 3. junija odprla dunajska bolnišnica Floridsdorf, ena najmodernejših bolnišnic v Evropi, ki bo septembra že polno obratovala.
 
V dunajskem okrožju Floridsdorf na severu Dunaja bodo 3. junija na 111.000 kvadratnih metrih površine odprli bolnišnico »Krankenhaus Nord – Floridsdorf«, ki združuje inovacije s področja medicine, tehnike in arhitekture. V njej bodo stacionarno oskrbeli 46.000 bolnikov, ambulantno pa 250.000 oseb na leto, so sporočili iz predstavništva mesta Dunaj v Ljubljani.
 

Visokotehnološko opremljena bolnišnica


V bolnišnici z 2100 zaposlenimi bodo poleg urgence še oddelki za splošno kirurgijo, kardiologijo, pulmologijo, anestezijo in intenzivno medicino, ginekologijo, ortopedijo, psihiatrijo ter otroško in mladostniško psihoterapijo. Zaradi najhitrejše dostopnosti je operacijski center zasnovan v obliki črke U ter je neposredno povezan s heliportom in dovozom za reševalna vozila. V 16 operacijskih dvoranah nameravajo vsako leto opraviti 17.000 operativnih posegov.

image
Pacientom bo v bolnišnici na voljo 800 postelj, sobe bodo skoraj izključno eno- in dvoposteljne. FOTO: Arhiv bolnišnice

 
Pacientom bo v visokotehnološko opremljeni bolnišnici na voljo 800 postelj, sobe bodo skoraj izključno eno- in dvoposteljne. Vsi prostori v bolnišnici bodo imeli naravno svetlobo, stavbo pa bo obkrožal ogromen vrt za sprostitev. Kar dve tretjini celotnega zemljišča bosta namenjeni zelenim površinam. Poleg tega so do bolnišnice uredili tudi prometne povezave s tramvaji, podzemno železnico in avtobusi.
 

Vsi procesi digitalizirani


V novi dunajski bolnišnici so vsi procesi digitalizirani, od gretja, hlajenja, dvigal, senčenja oken in zalivanja vrta do robotiziranega transportnega sistema v kleti, kjer 40 robotskih vozičkov prevaža perilo, hrano in zdravila. Laboratorijski vzorci potujejo po zračni cevni pošti, kar lahko čas od odvzema vzorca do rezultatov skrajša z ene ure na le nekaj minut. Vsaka bolniška postelja je opremljena z vrtljivim ekranom z dostopom do spleta, radiem, televizijo in igricami.

image
Inovativno je zasnovana tudi mobilna omarica, ki bo potovala s pacientom po oddelkih. FOTO: Arhiv bolnišnice


Inovativno zasnovana je tudi mobilna omarica, v katero bodo pacienti shranili svoje osebne predmete. Zaklepala se bo z elektronsko kartico, ob premestitvi pacienta v drug oddelek pa bo omarica potovala z njim.

Dunajski mestni minister za zdravstvo Peter Hacker je poudaril, da se lahko z visoko stopnjo digitalizacije bistveno pospešijo procesi v bolnišnici. To pa za paciente pomeni manj čakalnih dob, več udobja in boljšo varnost.