Farmacevtsko svetovanje za optimalno zdravljenje

V Sloveniji se povečuje tako število pacientov, ki prejemajo večje število učinkovin, kot tudi število učinkovin na pacienta.
Fotografija: V 35 zdravstvenih domovih po Sloveniji že poteka farmacevtsko svetovanje. FOTO Blaž Samec/Delo
Odpri galerijo
V 35 zdravstvenih domovih po Sloveniji že poteka farmacevtsko svetovanje. FOTO Blaž Samec/Delo

Gospa, rojena leta 1930, stanovalka doma za starejše, se zdravi zaradi primarne arterijske hipertenzije, kronične ledvične bolezni, ishemične bolezni srca in ima vstavljen žilni stent. Pregled terapije pokaže, da dobiva 11 zdravil.

Klinični farmacevt svetovalec, ki je pregledal več kot leto dni stare laboratorijske izvide, je svetoval ponovno preverjanje ledvične funkcije in elektrolitov, indikacije za dvotirno antiagregacijsko zdravljenje, opozoril, da so antihistaminiki (za lajšanje nekdanjih težav z alergijo) namenjeni simptomatskemu in ne preventivnemu zdravljenju, ter svetoval uporabo nitroglicerinskega pršila le po potrebi, zvečer pa bi bilo namesto predpisanega zdravila, ki lahko poveča tveganje za padce (lorazepama), primernejše zdravilo na osnovi baldrijana.

To je eden od vrste praktičnih primerov, ki so jih na posvetu o klinični farmakologiji obravnavali zdravniki in farmacevti na sekciji za klinično toksikologijo Slovenskega zdravniškega društva – da bi, kolikor je mogoče, zmanjšali neželene učinke zaradi medsebojnega delovanja zdravil, ki ogrožajo predvsem starejše. Opisanih je namreč več kot 5000 medsebojnih delovanj zdravil, ki sicer niso vsa zelo nevarna, vendar se je treba zavedati, da več ko jih bolnik jemlje, večja je verjetnost za pojav neželenih učinkov.

Kot pojasnjujejo na ZZZS, že od leta 2011 podrobneje spremljajo in analizirajo podatke o polifarmakoterapiji, to je sočasnem jemanju pet ali več zdravilnih učinkovin. Tako tudi podpirajo farmacevtsko svetovanje, ki poteka že v 35 zdravstvenih domovih po Sloveniji, »da bi bolje obvladali neželene učinke in medsebojno delovanje ter varno in pravilno rabo zdravil«.

Kot so ugotovili, je leta 2017 vsak prejemnik zdravil v povprečju prejel 9,88 učinkovine, kar je za 7 odstotkov več kot pred petimi leti. Tako je imel vsak zdravnik družinske medicine v letu 2017 povprečno 271 ljudi, ki so prejeli od pet do devet učinkovin, in 209 ljudi, ki so jih prejeli deset ali več. Podatki kažejo, da se na splošno polifarmakoterapija pri nas povečuje. Kot ugotavljajo, se povečuje tako število pacientov, ki prejemajo večje število učinkovin, kot število prejetih učinkovin na pacienta.

Komentarji: