Predstavitvena informacija

Kako zračiti prostore brez odpiranja oken

Že nekaj mesecev poslušamo pozive k rednemu prezračevanju prostorov, da se v njih ne bodo zadrževali virusi in drugi škodljivi mikroorganizmi. A to je le eden od razlogov, zakaj je prezračevanje pomembno.
Fotografija: Prezračevalni sistemi imajo številne prednosti. FOTO: Lunos
Odpri galerijo
Prezračevalni sistemi imajo številne prednosti. FOTO: Lunos

Alergiki na cvetni prah se boste ob tem morda le kislo nasmehnili – že tako se skušate izogniti kihanju, glavobolom, utrujenosti, zatečenim očem, razdraženemu grlu in drugim simptomom alergije – prezračevanje bo v prostore res prineslo svež zrak, z njim pa nagajive mikrodelce na račun vašega dobrega počutja …
 

Alergije so v porastu

Narava se še vedno prebuja in bujno cveti v vsem svojem razkošju, s čimer se daljša tudi sezona alergij. To naj bi bila ena od posledic podnebnih sprememb – podatki tudi kažejo, da so alergije v porastu, torej da število ljudi s simptomi narašča.

Da se jih vsaj malo ublaži in zmanjša vdor alergenov v prostore, je te zato priporočljivo prezračevati le zjutraj in zvečer. Ker pa ni vseeno, kakšen zrak dihamo, in ni zdravo, kaj šele prijetno preživljati vse dni v zatohlih prostorih, je k sreči za to zagato dostopna preprosta rešitev.


Učinkoviti prezračevalni sistem

Rešitev je prezračevalni sistem, ki v rednih časovnih razmikih iz prostorov črpa odpadni zrak in dovaja svežega; s pomočjo filtrov pa zadrži mikroorganizme, prah, dim in neprijetne vonjave.

Prav filtrom gre največja zasluga, da je zrak, ki ga dihamo v zaprtih prostorih, lahko čist, zdrav in svež tudi, kadar ne odpiramo oken. Podjetje Lunos je za mikrofiltre svojega prezračevalnega sistema prejelo številne nagrade – njihova posebnost je v tem, da jih ni treba menjati, le sperete jih pod vodo. Tako z njihovim vzdrževanjem praktično nimate nobenih stroškov.

FOTO: Lunos
FOTO: Lunos

 

Rešitve ne bodo veseli le alergiki

Ne le blažitev učinkov alergij, vgradnja prezračevalnega sistema ima še številne druge prednosti. Ker iz zraka odvaja vlago, ki je po navadi glavni vzrok za nastanek plesni, preprečuje njen nastanek.

Deluje tudi protivlomno – vlomilci v stanovanja pogosto vlomijo skozi vrata ali okna, priprta zgoraj. Če imate prezračevalni sistem, pa bodo okna ostala zaprta in njihovo dejanje onemogočeno.

FOTO: Lunos
FOTO: Lunos


Obenem vas ne bodo motile nadležne žuželke, ki sicer v notranjost priletijo od zunaj, pa tudi obupavanje nad hrupom iz okolice vam bo prihranjeno – poleg tega prezračevalni sistem deluje skoraj neslišno. Z njim boste tudi prihranili pri porabi energije, del naložbe pa vam bo povrnil Eko sklad z nepovratno finančno spodbudo v vrednosti 20 odstotkov od vrednosti naložbe.