Nov doktorski študijski program Preventiva za zdravje

V študijskem letu 2020/21 ga uvaja Fakulteta za vede o zdravju Univerze na Primorskem.

Objavljeno
09. julij 2019 16.31
Posodobljeno
09. julij 2019 16.49
Preventivno ukrepanje je pomembno za varovanje in krepitev zdravja. FOTO: Jure Eržen/Delo
Ljubljana - Fakulteta za vede o zdravju Univerze na Primorskem je akreditirala nov doktorski študijski program Preventiva za zdravje. Njegov namen je izobraziti raziskovalca oziroma raziskovalno-razvojnega strokovnjaka, ki bo s svojim delovanjem nadgrajeval obstoječa in ustvarjal nova znanja s področja preventive.

Kot so sporočili z univerze, se bo študent naučil povezovati znanja s področij kineziologije, dietetike, fizioterapije in zdravstvene nege v celovite rešitve za varovanje in krepitev zdravja. Gre za področja, ki v svetu pridobivajo na družbenem pomenu, kopičijo pa se tudi z znanstvenimi raziskavami podprti dokazi, da so to stroke, za katere obstajajo številne indikacije na področju preventivnega ukrepanja.
 

Poudarek na kreativnem raziskovalnem delu


Osrednji poudarek programa je na samostojnem kreativnem raziskovalnem delu študenta, ki ga usmerja mentor. Po končanem študiju bo doktor znanosti s tega področja usposobljen za samostojno in kreativno znanstveno delo, načrtovanje strategij za reševanje sodobnih družbenih problemov s področja preventive, kritično presojo raziskovalnih rezultatov, razvoj raziskovalnih metod, poročanje o raziskovalnih dosežkih ter prenos znanj v prakso.

Študij traja tri leta, po njegovem zaključku pa pridobi študent znanstveni naziv »Doktor/Doktorica znanosti«. Prvo generacijo nameravajo na fakulteti vpisati v študijskem letu 2020/2021.