Razpis za nove člane za e-Zdravje

Evropska komisija  bo prijave sprejemala do 27. septembra.
Fotografija: Evropska komisija še naprej podpirala večjo uporabo digitalnih tehnologij v zdravstvu po vsej EU. FOTO: Leon Vidic/Delo
Odpri galerijo
Evropska komisija še naprej podpirala večjo uporabo digitalnih tehnologij v zdravstvu po vsej EU. FOTO: Leon Vidic/Delo

Ljubljana - Evropska komisija je objavila razpis za nove člane in članice skupine deležnikov za e-Zdravje za obdobje 2019–2022. Prijave bodo sprejemali do 27. septembra.

V skupini bodo sodelovali strokovnjaki, ki bodo prispevali k izvajanju sporočila o omogočanju digitalne preobrazbe zdravstva in zdravstvenega varstva na enotnem digitalnem trgu. Pomembno vlogo bodo opravljali tudi pri uveljavljanju digitalnega zdravstva, in sicer v zvezi z zdravstvenimi podatki – tudi s čezmejnim dostopom do zdravstvenih podatkov, umetno inteligenco v zdravstvu, kibernetsko varnostjo, varstvom podatkov in vprašanji zasebnosti.

Evropski komisar za zdravje in varnost hrane Vytenis Andriukaitis je ob tem dejal, da je v zadnjih petih letih sodeloval s številnimi pacienti, oblikovalci zdravstvene politike in zainteresiranimi stranmi, s katerimi so se strinjali, da nam digitalne tehnologije lahko pomagajo doseči boljše zdravje za vse. "Zato sem še posebej vesel, da lahko nove člane pozdravim s strokovnim znanjem, ki nam bo pomagalo pri izvajanju akcijskega načrta za e-Zdravje in krepitvi zdravja in oskrbe po Evropi."

Komisarka za digitalno gospodarstvo in družbo Mariya Gabriel pa poudarja, da si je potrebno prizadevati za napredek raziskav o preprečevanju bolezni in omogočiti prilagojeno oskrbo ter prebivalcem EU zagotoviti varen čezmejni dostop do zdravstvenih podatkov. Po njenih besedah bo Evropska komisija še naprej podpirala večjo uporabo digitalnih tehnologij v zdravstvu po vsej EU.

Komentarji: