Novogoričani bodo plesali vse leto

Na Goriškem bo letošnje leto posvečeno plesu.

Objavljeno
09. februar 2014 12.13
Katja Željan, Nova Gorica
Katja Željan, Nova Gorica
Soba kot del življenja. Kot varno zatočišče v tem kaotičnem življenju. Kot zakulisje moči in harmonije. Kot intimnost in ogledalo lastnih misli in hrepenenj. Kot toplina in ljubezen. Kot skrivni kotiček sanjarjenja. Ali pa soba kot omejitev? Soba kot ujetnik najnovejše tehnologije, v kateri televizija in računalnik narekujeta dimenzije razvoja in (so)bivanja. Soba zgolj kot območje udobja? In vendar soba ponuja čudovit razgled. Zadržim dih, stopim ven in si končno dovolim biti.

Približno takšna je Soba z razgledom, za katero sta koncept in koreografijo izdelala Nastja Bremec in Michal Rynia, ki od leta 2009 skupaj delujeta pod imenom M&N Dance Company in sta eden najbolj zanimivih in ustvarjalnih plesnih parov mlajše generacije pri nas. Slovensko-poljska naveza namreč pridno ustvarja izjemne plesne projekte, za letošnjo osrednjo sloves­nost novogoriške občine ob kulturnem prazniku pa sta k sodelovanju povabila še plesalce Vito Stasolla, Gabriela Montarulija, Jureta Gostinčarja, Lizo Šimenc, Tomija Čineja in plesalke Umetniškega društva M&N. Nastala je izjemna 50-minut­na (plesna) predstava, ob premieri katere je veliko dvorano Slovenskega narodnega gledališča v Novi Gorici od navdušenja skoraj razneslo.

»Za pripravo predstave sva imela na voljo izjemno malo časa, zato sem zelo ponosna, da nam je v treh tednih uspelo izpeljati tak zalogaj. Zanj smo vsak dan vadili sedem ali osem ur,« priznava Nastja Bremec, ki je tako kot Michal Rynia študij plesa končala na rotterdamski akademiji. »Seveda bomo predstavo zdaj poskusili ponoviti čim večkrat. Škoda bi bilo, da bi vanjo vložili toliko truda in jo potem pred občinstvom odplesali le enkrat,« dodaja. Gre pravzaprav za prvi skupni projekt M&N Dance Company z uveljavljenimi plesalci iz tujine in Slovenije, med katerimi je, denimo, tudi štirikrat­ni svetovni prvak v breakdanceu – prav tako domačin – Tomi Činej. »Z Michalom sva od nekdaj želela ustanoviti manjši plesni ansambel. Ker bi za to potrebovala kar nekaj denarja, nama nikoli ni uspelo. Doslej sva celovečerne plesne predstave delala samo v dvoje, takšni projekti, kot je Soba z razgledom, pa so poseben izziv, a tudi kondicijsko in tehnično izredno naporni,« priznava sogovornica.

Za poznavalce in občudovalce

Predstavi Soba z razgledom in Rdeči čeveljčki v organizaciji Centra za izobraževanje, rehabilitacijo in usposabljanje Vipava – slednjo si je bilo na novogoriškem gledališkem odru mogoče ogledati v ponedeljek – sta pravzaprav le začetek leta plesnih doživetij, med katere se bo na Goriškem mogoče podati (in jih občudovati) vse leto. Mestna občina Nova Gorica namreč že po tradiciji posamezno leto posveti znani osebnosti ali nekemu področju ustvarjanja, ki sta pomembno zaznamovala tukajšnji prostor. Letos bo to ples. »V občini delujejo številne plesne skupine, društva in plesalci, ki dosegajo uspehe tako na državni kot na mednarodni ravni. Prav z namenom, da plesno umetnost na Goriškem predstavimo širši javnosti in hkrati opozorimo na pomen plesne vzgoje ter vključevanja plesalcev v kulturno ponudbo Goriške, smo se odločili, da oblikujemo program dogodkov pod skupnim naslovom Plesna doživetja 2014,« pravi višja svetovalka za stike z javnostjo novogoriške občine in koordinatorka letošnjega plesnega dogajanja na Goriškem Mirka Križnič.

Program so oblikovali v sodelovanju s številnimi plesalci, plesnimi šolami in društvi ter kulturnimi institucijami na Goriškem. »Vodila nas je skupna zaveza, da opozorimo na bogato domačo plesno ustvarjalnost na profesionalni in ljubiteljski ravni. Letos se bodo tako zvrstili različni dogodki, namenjeni tako plesalcem kot vsem tistim, ki sicer ne plešejo, vendar imajo radi ples in dobre plesne predstave. Posebno pozornost bomo namenili tudi položaju plesa v Sloveniji in na Goriškem, vzgoji plesnih pedagogov in delu z osebami s posebnimi potrebami,« napoveduje. Plesna zveza Slovenije je Novo Gorico prav letos izbrala tudi za izvedbo svojih državnih prvenstev, ki bodo potekala športni dvorani Osnovne šole Milojke Štrukelj v zadnjem tednu junija. Mesto vrtnic se bo takrat prelevilo v vseslovensko mesto plesa, saj pričakujejo več kot tri tisoč plesalcev od vsepovsod.