Projekt SladoLent: ulična hrana s priokusom visoke kuhinje

Vrhunski kuharski mojstri na Festivalu Lent 
po ideji Nedelovega sodelavca Uroša Mencingerja kuhajo za drobiž.
Objavljeno
24. junij 2012 19.51
Robert Galun, Maribor
Robert Galun, Maribor
Kulinarični del tradicionalnega Festivala Lent že drugo leto zapored niso zgolj očitno nepogrešljive pleskavice, čevapčiči, kebabi in pice. Lent je letos tudi kulinarična promenada, kjer pod prsti vrhunskih domačih kuharskih mojstrov nastajajo okusne ulične specialitete.

Festival ulične prehrane oziroma »street food festival« za tiste, ki se bolj navdušujejo nad angleščino, ni prodaja pripravljenih uličnih jedi v klasičnem pomenu besede. Gre za projekt v okviru festivala Lent in Evropske prestolnice kulture 2012, ki bo združil trideset vrhunskih mojstrov kuhalnice.

Idejni oče projekta, poimenovanega SladoLent, in Nedelov kulinarični kritik Uroš Mencinger (znan kot »rad dobro jem«) pravi, da so se vabilu odzvali tako rekoč vsi »chefi« najboljših slovenskih gostiln in restavracij: »Vrhunski slovenski chefi, ki uspešno nastopajo na največjih kulinaričnih srečanjih in prireditvah po svetu, se bodo tako prvič v tako velikem številu predstavili tudi domačim jedcem. Vrhunska slovenska kuhinja bo promenadni Lent spremenila v promenado slovenskih chefov.«

Preskok iz lanskega v letošnji SladoLent je občuten, saj je lani tri dni ustvarjalo le šest mojstrov po sistemu predstave. Odziv je bil odličen, pravi Mencinger, zato je bila širitev na promenado, in to na vseh šestnajst festivalskih dni, logična posledica lanskega uspeha. Bistvo ni v tem, da bi preganjali železni kulinarični repertoar v obliki čevapčičev in pleskavic, poudarja Mencinger. Nasprotno, z najboljšimi slovenski kuharji so želeli organizatorji pokazati, da je mogoče v kulinaričnem delu festivala napraviti nekaj drugačnega, hkrati pa si želijo vrhunsko kuhinjo približati širšim množicam.

Vsak večer trije

Vsak večer se bodo na dravski promenadi predstavili po trije vrhunski kuharji s kulinaričnimi inovacijami. Že prvi večer so obiskovalce razvajali Janez Bratovž iz ljubljanske restavracije JB, Tomaž Bolka iz gostilne Krištof in Jure Tomič iz Ošterije Debeluh. Njihova mnenja o pogledu Slovencev na hitro prehrano so bolj ali manj enaka.

Tomaž Bolka je prepričan, da je mogoče klasični ulični ponudbi s slovensko ulično hrano konkurirati brez težav: »Poglejte, imamo zmagovalno kranjsko klobaso. Če je pravilno kuhana, dobra in pravilno postrežena, v pravih krožnikih... Vedno je namreč problem, kako servirati.« Domislil se je posebej oblikovanega krožnika iz papirja, ki ga jedec drži v eni roki, z drugo pa z nabodalom prebada rezine klobase. In gorčica? Ta se kajpak ne packa naokrog, ampak je kar v kruhku.

»Na to ne gledam nacionalistično, a na vsakem koraku vidimo čevapčiče, kebab, nikjer pa ne moremo dobiti kranjske klobase ali bograča,« hitro prehrano na slovenski način ocenjuje Jure Tomič, medtem ko pripravlja korenčkove fritule z metino kremo. Po njegovem ni druge rešitve kot ozaveščanje populacije, ki se prehranjuje na ulici.

Tudi Janez Bratovž upa, da se bo kultura iz »tega bureka« malce dvignila. A zanimivo, ta dan je on stregel – burek. Vendar, kot pravi, tistega pravega, s polovico kajmaka in polovico skute, saj ko se kajmak stopi, je burek slastno hrustljav. Z dodatkom jogurta s svežimi kumarami, kajpak.

Za razvajanje gurmanskih brbončic bodo ob trojici, ki je prvi večer orala ulično prehransko ledino, skrbeli še mednarodno priznani kuharski mojstri Tomaž Kavčič, Ana Roš, Andrej Kuhar, blejski kuharski tenorji Igor Jagodic, Uroš Štefelin, Bine Volčič, regionalni prvaki Tanja in Damir Pintarič, Marko Pavčnik, Ksenija Mahorič, Miriam Novak, Gašper Čarman, mladi rod, ki ga tvorijo David Vračko, Borut Jovan, Damjan Fink, Uroš Fakuč, Luka Jezeršek...

Pridružili se jim bodo še najboljši kuharji evropske prestolnice kulture 2012 ter študenti mariborske višje strokovne šole za gostinstvo in turizem.

Vsak večer na Festivalu Lent torej ne bodo na svoj račun prišli zgolj ljubitelji glasbe, marveč tudi ulični jedci. In to le za tri evre in pol za jed. Pa pristne vrhunske štajerske kapljice na SladoLentu ne bo zmanjkalo. Ah, ja, SladoLent je dobil ime po najznamenitejši in najbolj razširjeni ulični poslastici – sladoledu. Pri Tomažu Bolki je, denimo, mogoče pokusiti pravega veganskega.