Prvi slovenski dan souporabe: Sodelovali, delili, izmenjali in ponudili

Prvi dan souporabe je potekal na ljubljanski Špici in h coworkingu privabil organizacije, institucije ter posameznike.

Objavljeno
02. junij 2012 21.39
Mankica Kranjec, Nedelo
Mankica Kranjec, Nedelo

V senci senčnikov so si izmenjevali ideje, znanje, stvari, pa tudi veščine, čas, storitve in druge dobrine. Da bi se med seboj še bolj povezali in si pomagali. Prvi slovenski dan souporabe, ki je postal prvi junij, je potekal na ljubljanski Špici in h coworkingu privabil številne organizacije, institucije ter posameznike.

Čeprav je datum manj pomemben kot samo dejstvo, da tak dan lahko koristi ljudem, da se spomnijo, kaj vse lahko naredijo drug za drugega ali drug z drugim, sta začetnika slovenske pobude coworkinga Eva Perčič in Luka Piškorič prepričana, da je prvi junij primeren, ker »že malce diši po poletju in gre hitro v uho«.

Odprta platforma sodelovanja, ki jo je Coworking iniciativa organizirala pod okriljem CoFestivala, je zasnovana z namenom, da povezuje ustvarjalce s področja umetnosti, kreativnih industrij in socialnega podjetništva na povsem preprost način - tako, da si en dan delijo delovni prostor ter se medsebojno povezujejo na delavnicah, predavanjih, v debatah in pri različnih drugih dejavnostih. »Majhne otroke vzgajamo, da morajo svoje stvari deliti. Pa vendar, ko odrastemo, imamo vse več stvari le zase. Zato je dan souporabe namenjen premisleku, koliko in kaj smo si pripravljeni medsebojno deliti. Gre za raziskovanje možnosti, ki jih souporaba ponuja, da nam pomaga izboljševati življenje. Souporaba postavlja sodelovalni individualizem pred tekmovalnost. Spodbuja odprto in sodelovalno kulturo, na katero smo že malce pozabili. Prinaša pa tudi povsem praktične koristi. V času, ko ima vse več ljudi vse manj virov za preživetje, je lahko souporaba različnih dobrin pametna rešitev, ki pomaga ohranjati kakovost življenja,« je o cilju dogodka povedala Eva Perči.

K projektu so se pridružili različni projekti oziroma prakse souporabe. Soustvarjalci dneva souporabe so tako prva slovenska skupnost za souporabo avtomobilov PosodiAvto, odprto brezžično omrežje Slovenije Wlan Slovenia, projekt Knjigobežnice, Zavod za raziskovanje in razvoj socialnih inovacij Socialni inkubator, Zadruga Dobrote in Tovarna dela, Mula vrečke, Sončeve pozitivke in številni drugi posamezniki in skupine. Da bo dogodek na Špici na ljubljanskih Prulah, pa so se organizatorji odločili iz preprostega razloga. »Odprt prostor je ena ključnih paradigem souporabe - odprt prostor, da sodeluješ, si deliš, izmenjaš, vzameš in ponudiš. Odprt prostor tudi ni izključujoč - je odprta učilnica za načrtne ali povsem naključne udeležence - sodelavce,« sta še pojasnila glavna organizatorja.