Veliko otrok, še več Božičkov

Množično sodelovanje razveseljuje in dokazuje, da Slovenci radi priskočimo na pomoč.

Objavljeno
30. november 2013 20.17
Jana Zupančič, NeDelo
Jana Zupančič, NeDelo

V teh dneh se kar vrstijo pobude ljudi, ki bi radi vsem prikrajšanim vsaj malo polepšali prihajajoče praznike. V polnem zagonu je že akcija Božiček za en dan, v kateri zbirajo darila za otroke, medtem ko pobuda Četica prazničnih košar poziva k obdarovanju družin zlasti z dobrotami, ki si jih drugače ne morejo privoščiti. Otroke bo s tremi tonami bonbonov razveselila tudi Skupina Žito.

»Postani Božiček za en dan in podari majhno škatlo za velik nasmeh,« poziva dobrodelna akcija, ki jo je iz Južne Afrike k nam prenesla prostovoljka Savina Goličnik. Tam bo več kot 900 organizacij v okviru projekta Santa Shoebox obdarovalo sto tisoč otrok iz rasno nestrpnih in revnih držav, medtem ko je Savini in njenim pomočnikom lani uspelo z darili v lično zapakiranih škatlah za čevlje presenetiti 225 otrok z vseh koncev Slovenije, Bosne in Kosova.

Geografsko bo tudi letos tako, le da je odziv ljudi nekajkrat večji kot lani; stran, ki se je v preteklih dneh večkrat sesula, ima čez 5000 všečkov, seznam ljudi, ki želijo pomagati otrokom iz socialno šibkejših družin, pa je iz dneva v dan daljši, skoraj 3000 jih je že, pravzaprav je problem, ker število otrok na seznamu, ki ga ekipa dopolnjuje v sodelovanju z najrazličnejšimi dobrodelnimi ustanovami in centri za socialno delo, ne more slediti ponudbi.

Zdaj niti ne objavljajo več ure posodabljanja seznama, saj so ljudje takrat zaradi pričakovanja, da bodo vendarle dobili svojega obdarovanca, preobremenili spletno stran. Nestrpnim, ker (še) ne morejo sodelovati, ekipa odgovarja, da so pač majhen projekt, ki je letos presegel vsa pričakovanja in meje; računali so na kakšnih 500 otrok, zdaj jih utegne biti skoraj 2000, čeprav bodo seznam počasi nehali dopolnjevati, ker bi se zaradi preobilice daril potem lahko zapletlo pri njihovi (pravočasni) dostavi. »V našem interesu je, da projekt uspešno pripeljemo do konca, zato ne želimo iti prek svojih zmožnosti,« je pojasnila Goličnikova.

Lepa popotnica

Za zdaj ima že več kot 1600 otrok svojega Božička, to je človeka, ki se registrira na spletni strani www.bozicekzaendan.si, si s seznama izbere otroka, ki ga želi obdarovati – znano je njegovo ime in starost – in se obveže, da bo škatlo napolnil z uporabnimi darili; oblačilom, igračko, sladkarijo, izdelkom za osebno higieno, za ustvarjanje in/ali učenje. Sto predlogov oziroma idej za darilo tako za dekleta kot fante je z navodili za odpremo prav tako objavljenih na spletni strani. Škatlo in pokrov posebej – ker bodo vsako darilo pred predajo odprli in preverili, da v njem ni nevarnih ali pokvarljivih stvari – je treba nato zaviti, karseda ustvarjalno in unikatno, ter jo odnesti na zbirno mesto.

Ker želijo otroke obdariti še pred božičem, se bo zbiranje na različnih lokacijah – seznam po krajih skupaj z datumi je dostopen na spletni strani – končalo 15. decembra, najbolj javno in zabavno za vse prostovoljne Božičke pa bo ta torek, 3. decembra od 18. ure naprej v klubu Octopus na ljubljanski tržnici, kjer bo zbirno mesto za oddajo darilnih škatel, dogajanje pa bo s svojim nastopom popestril tudi Omar Naber.

»Tako velik odziv je lepa popotnica za prihodnje leto in takrat se bomo poskušali tudi bolje organizirati: začeli bomo prej, z večjo ekipo, po možnosti tolikšno, da bi imela vsaka regija svojega koordinatorja,« je povedala Savina, ki letos drži skoraj vse niti projekta v svojih rokah, računa pa, da ji bodo ob dostavljanju daril na pomoč priskočili prijatelji in prostovoljci, ki se že ponujajo. »Tudi daril je toliko, da bi dejnsko potrebovali štiri, pet kombijev za njihov razvoz, še prej pa začasno skladišče, kjer bomo vsa zbrali, jih pregledali, razporedili za prevoz po regijah … da, nekaj stvari bo treba še nujno urediti,« stvarno razmišlja trenutno brezposelna prostovoljka.

Prepričana je, da bi akcija v prihodnje ob dobrem sodelovanju s centri za socialno delo in dobrodelnimi organizacijami lahko zajela prav vse slovenske otroke iz socialno ogroženih družin. Kot je povedala, so se njenega klica razveselili zlasti v manjših slovenskih občinah, kjer zaradi pomanjkanja denarja še niso našli rešitve, kako bi poskrbeli za obdarovanje otrok. »Naš projekt seveda ne rešuje situacije, a če je že tako, kot je, lahko tem prikrajšanim otrokom vsaj v prazničnih dneh povrnemo pravico do brezskrbnega otroštva, malo nahranimo njihove otroške duše, domišljijo in upanje,« je prepričana, iskreno zadovoljna ob dejstvu, kako radi Slovenci priskočimo na pomoč.

Za praznično obloženo mizo

Da obdarovanje lahko zasvoji, je prepričana tudi pobudnica akcije Četica prazničnih košar, samostojna podjetnica iz Kokre pri Preddvoru, Suzana Ester Car. Ker ne more pozabiti grenko-sladkega občutka, ko so s prijatelji pred dvema letoma prinesli košare z izbrano praznično hrano eni od družin, ki je imela še manj kot malo, se je letos odločila, da poskuša zadevo izpeljati bolj organizirano in množično, zlasti s pomočjo družabnih omrežij. Povezala se je z Zvezo prijateljev mladine Moste - Polje, ki ima žal neusahljiv seznam socialno šibkih družin, njena vizija pa je, da bi v letošnjih prazničnih dneh vsaj stotim pomagali napolniti mize z dobrotami, ki jih za praznike privoščimo tudi sebi (torej ne s tistimi najbolj poceni, osnovnimi živili), po možnosti tudi s kakšno pozornostjo za otroke. »Z eno veliko željo: da bodo obdarovanci, ko bodo nekoč zagotovo stopili na svoje noge, lahko nekaj podobnega naredili za koga drugega,« je polna optimizma Carjeva, ki si najbolj želi, da bi ljudje, ki se bodo vključili v akcijo, izpeljali vse od začetka do konca: sami nakupili dobrote in jih nato tudi sami dostavili družini, »saj je osebna izkušnja oziroma občutek, ko vidiš, kako veliko veselje prinese tvoje dejanje, neprecenljiv, te zasvoji in okrepi željo, da bi to še počel.«

Ker pa se zaveda, da ljudje nimajo časa ali ne dovolj denarja, poziva, da se pobudi pridružijo vsi, ki lahko kakorkoli pomagajo – podarijo hrano, košare, igrače, finančna sredstva – ali pa so pripravljeni praznične košare zgolj dostavljati. Sama bo pri tem nekakšen center za obveščanje, če pa bo odziv množičen, bo verjetno potrebne nekaj improvizacije. Razmišlja o možnosti, da bi s prostovoljci izkoristili večji prostor, ki jim ga je pripravljeno odstopiti eno od podjetij, in bi tam zbrane stvari porazdelili po košarah, si razdelili naloge glede prevozov in podobno. »Takšno delovanje ti da energijo in motivacijo, da se tudi v zasebnem življenju bolj boriš in grizeš, in če lahko s tem še komu pomagaš, je to res zmagovalna kombinacija. Upam, da bo ta obdarovalna iskrica čim bolj nalezljiva …« Če želite sodelovati, poiščite facebook profil Četica prazničnih košar.

Sladkarije za izglasovane

V prazničnem času bo podarjala tudi Skupina Žito, saj bo otrokom iz socialno ogroženih družin podelila tri tone, to je pol milijona bonbonov Šumi. Bonbone bodo donirali različnim humanitarnim organizacijam, ki jih bodo izbrali sodelujoči v dobrodelni akciji – ti bodo lahko za posamezno organizacijo med drugim glasovali prek Šumijevega profila na facebooku. Akcija bo trajala do 12. decembra, bonbone pa bodo izbranim organizacijam predali bo 19. decembra 2013 ob 18. uri, na Božičkovanju s Frančkom v City Parku Ljubljana.