Kabinet čudes: Znova smo zgradili dvorec

To poletje ne zamudite razstave fragmentov fresk in nekaj kiparskih stvaritev iz nekdanjega dvorca Zalog pri Moravčah.

Objavljeno
14. junij 2017 18.57
Ana Pokrajac Iskra
Ana Pokrajac Iskra

O dvorcu Zalog pri Moravčah danes pričajo le še stare razglednice, fotografije, nekaj slik in spomini redkih posameznikov. Danes o graščini ni sledu, ostale so štiri mogočne grajske lipe, nekaj metrov zidu in plošča z nekdanjega vhodnega portala, zdaj vzidana v novo hišo, ki stoji na zemljišču, pripadajočemu dvorcu. Dvorec Zalog pri Moravčah je bil najprej žrtev druge svetovne vojne, potem pa še hude zime leta 1952, ko se je zrušila obnovljena streha. Po tem o njegovi prenovi niso več razmišljali, postal je gradbeni material za novo in okoliške hiše. K sreči je majhen del umetnin preživel in s pogorišča dvorca prišel v zbirko Mestnega muzeja Ljubljana po različnih poteh.

Sedem desetletij po tem, ko so konservatorji iz ruševin dvorca rešili iluzionistične baročne poslikave Franca Jelovška, je napočil čas za njihovo temeljito restavriranje in končno predstavitev javnosti skupaj s štirimi kiparskimi glavami Angela Puttija iste provenience. Nove raziskave, ki sta jih spodbudila pričujoča razstava in njen katalog, so z vključitvijo doslej skoraj nepoznanih rešenih umetnin, shranjenih v zbirki Mestnega muzeja Ljubljana, in razgovori s potomci nekdanjih lastnikov osvežile sliko dvorca Zalog pri Moravčah. S pomočjo računalniškega prikaza je nastala prepričljiva podoba dvorca, še toliko bolj dragocena, ker danes od njega ni ostalo nič več. Naj pričujoča razstava spominja in opominja na prezenco dvorca Zalog pri Moravčah in hkrati tudi opozarja na druge grajske stavbe na Slovenskem, ki bi lahko končale svoj obstoj z nekaj ohranjenimi fragmenti v muzejskih zbirkah.

Freske so signirane − Illouscheg − in datirane z letnico 1725, kar pomeni, da gre za najzgodnejše ohranjene Jelovškove freske, kar jih poznamo. Krasile so sprejemnico zakoncev Strassoldo v severnem traktu dvorca. Stropna poslikava se ni ohranila, ohranili pa so se deli stenskih poslikav, čeprav so bile freske nekaj časa prepuščene na milost in nemilost dežju, snegu, soncu ... Zavod za varstvo spomenikov jih je še pred zimo 1946 snel in sedem fragmentov predal Mestnemu muzeju Ljubljana. V muzejski zbirki najdemo še štiri kiparske glave enake provenience; za stopnišče zahodnega krila dvorca jih je izklesalo slavno dleto furlanskega kiparja Angela Puttija (ok. 1712).


Računalniška rekonstrukcija dvorca (Anže Repinc po načrtih dr. Igorja Sapača). Fotokolaž: Evita Lukež

Muzej jih je odkupil od tedanjega lastnika dvorca. Vse umetnine so nastale po naročilu Orfeja grofa Strassolda. Pravzaprav razstava z odkruški blišča nekdanjega Zaloga govori o baročni prenovi dvorca, ki ga je Orfej grof Strassoldo ozaljšal s priznanimi umetniki, freskantom Francem Jelovškom, kiparjem Angelom Puttijem in arhitektom Carlom Martinuzzijem. Skupaj so ustvarili eno lepših profanih baročnih celostnih umetnin pri nas.


Razstava Hic procul a curis/Tukaj, daleč od skrbi. S pogorišča dvorca Zalog pri Moravčah rešene umetnine. Foto: A. Peunik

Na prvi pogled je z lovskimi prizori, idiličnimi romantičnimi krajinami in navsezadnje napisom na traku okoli orlovega vratu »Hic procvl a cvris«/»Tukaj, daleč od skrbi« poslikana sprejemnica sporočala, da je to kraj, kjer zakonca Strassoldo uživata v miru in vsem, kar jima dvorec Zalog nudi kot podeželska rezidenca. Gre za verz iz pesmi, ki jo je napisal papež Urban VIII., velik ljubitelj narave in umetnosti. Krajši odlomek dolge pesnitve, v katerem je najti verz z naše freske, slavi naravo, opisano tako poetično in natančno, kot bi se oko sprehajalo po freskah sprejemnice zakoncev Strassoldo na Zalogu pri Moravčah:

Na vse strani bregov se razliva kristalna studenčnica,
križemkražem po ornem polju gre kača,
ki je v vodnih prekopih speljana okoli
barvitih gredic, polnih zemljinih sadov.
Tu raste grmičje, tam poganja listnato drevo,
glej, tamle cvetlice, dišeča vojska pomladi.
Pristrižena trava spominja na orientalske preproge
in darovita mirta na razne živali.
Tu, daleč od skrbi, se razgrinja čisti zrak
in zmrzal se prijetno stresa z dreves.
Po gozdu veje listje v zahodnem vetru,
ki ga ptice spremljajo z vedrim petjem.


Fragmenti snetih fresk Franca Jelovška na razstavi v Mestnem muzeju Ljubljana. Foto: A. Peunik

***

Razstava Hic procul a curis/Tukaj, daleč od skrbi − S pogorišča dvorca Zalog pri Moravčah rešene umetnine so na ogled v Mestnem muzeju Ljubljana. Pridite v Mestni muzej Ljubljana in se med 13. junijem in 24. septembrom 2017 po slikovitih prizorih sprehodite tudi sami.

Ana Pokrajac Iskra je kustosinja v MGML.