Kljub obljubam dodatek za Erasmus+ pol nižji

Namesto obljubljenih 150 le 80 evrov. Študenti so ogorčeni.

Objavljeno
18. oktober 2015 21.01
FDV,študenti,predavanje ,Ljubljana Slovenija 09.10.2014
Sandra Hanžič, notranja politika
Sandra Hanžič, notranja politika
Ljubljana – Z dodatki k štipendijam Erasmus+ za izmenjavo v tujini se je zapletlo pred štirimi meseci, ko je javni sklad za razvoj kadrov in štipendije ukinil razpis za študijske obiske, kar bi študente prikrajšalo za 150 evrov na mesec. Dodatek so zdaj znižali na 80 evrov.

V javnem skladu so poleti razložili, da je bilo lani za razpis na voljo 8,593 milijona evrov, letos pa ima ministrstvo za delo za to manj denarja. Za razpis Ad futura so načrtovali 3,36 milijona evrov, to je 61 odstotkov manj kot lani. Po burnem odzivu študentov, ki so zagrozili s protestom, in pritiskih študentskih organizacij sta ministrstvi za delo in izobraževanje zagotovili, da bosta svoja proračunska sredstva prerazporedili in omogočili izplačilo dodatka. A zdaj se spet zapleta.

Z novim razpisom razočarali

Konec septembra je sklad objavil nov razpis, ki je spet razočaral študente. Od pričakovanih 150 evrov si po novem lahko obetajo le 80 evrov na mesec. Iskra in Mladi plus sta zapisala: »Pod 'zagotovili smo sredstva' je bilo razumno pričakovati isto količino denarja, ne pa le 'nekaj denarja'.«

Kritični so bili tudi v Študentski organizaciji Univerze v Ljubljani, kjer so predsedniku vlade javno zagrozili z demonstracijami, ministrico za izobraževanje Majo Makovec Brenčič pa pozvali, naj izpolni obljubo. Na ministrstvu pravijo, da za izplačilo dodatka ni pravne podlage. »Da bi povečali študentsko mobilnost, je MIZŠ za novo finančno perspektivo zagotovil 3,6 milijona evrov, ki bodo od prihodnjega študijskega leta pa do leta 2020 na voljo za mobilnost študentov iz socialno šibkejših okolij,« še napovedujejo.

Na ŠOS priznavajo, da v preteklosti ti dodatki res niso šli iz proračunskih postavk ministrstva za izobraževanje, da pa so jim zagotovili, da bodo sredstva prerazporedili iz obstoječih sredstev. »Nikoli ni bilo govora, da nimajo zakonske podlage za to,« trdijo in dodajajo, da je vsaj ministrstvo za delo upoštevalo dogovor; prihodnje leto pa bodo za dodatke namenili še nekoliko več denarja.

Štiriindvajsetletna Hana študira na Škotskem. Skoraj dvakratno znižanje dodatka jo je prizadelo, saj so stroški tam visoki. Živi v drugem najcenejšem študentskem domu, ki stane 97 funtov na teden (131 evrov); to v štirih mesecih študija z dodatki znese približno 2355 evrov. Štipendija znaša 480 evrov na mesec, skupaj 1920 evrov.

Štipendija ne pokrije niti bivanja, kaj šele stroškov prevoza (tudi do doma in nazaj), hrane, šolanja. »Ko smo končno dobili obvestilo o dodatku, smo bili presenečeni. Ni pravično, da so ga zmanjšali za skoraj polovico, pred tem pa nas niti obvestili niso.« Dodatka na njihovih računih še ni. Razliko bo zakrpala s prihranki iz študentskega dela, saj ima preveč študijskih obveznosti, da bi lahko kaj zaslužila. Nekaj pa bodo dodali starši.