OŠ Ajdovščina: Končno nagrada za dolgoletno potrpežljivost

Po sedmih letih gradnje, stečajev in spremembe projekta se učenci selijo v novo osnovno šolo.

Objavljeno
24. avgust 2016 19.58
Blaž Močnik
Blaž Močnik

Ajdovščina – Nič manj kakor sedem let se je vlekla gradnja ajdovske osnovne šole, toda agonija bo s prvim šolskim dnem prihodnji teden bržkone pozabljena. Stavba je obenem simbolno pokopališče dveh gradbincev in tudi primer slabega načrtovanja.

»Delo seveda še ne poteka normalno, saj smo še v fazi selitve in priprav na novo šolsko leto. Vsekakor pa za dokončanje tega ne bomo potrebovali sedem let, temveč sedem dni. Zelo smo veseli,« je s tem, da se naposled selijo v novo šolo, zadovoljna ravnateljica Osnovne šole Danila Lokarja Irena Kodele Krašna. Oprema za novo šolo še prihaja, eden zadnjih večjih zalogajev bo še ureditev knjižnice.

Šola se z dodatnimi štirimi učilnicami, za katere so se sredi gradnje odločili lani, razprostira na 5000 kvadratnih metrih. V njej so 27 učilnic, večnamenski prostor, multimedijska učilnica, knjižnica in 13 kabinetov. Na koncu je šola stala 6,1 milijona evrov, pri čemer bo 2,8 milijona prispevalo šolsko ministrstvo, preostalo pa ajdovska občina.

Vsi pod eno streho

Občina je naložbo začela davnega leta 2009 z natečajem. Pričakovano je takrat posel dobilo Primorje, ki pa je prav tako pričakovano naslednje leto končalo v stečaju. Občina je bila prisiljena poiskati novega izvajalca, vendar je novi razpis razveljavila, ker nobeden izmed devetih ponudnikov ni izpolnjeval razpisnih pogojev.

Infografika: Delo

Srečne roke ni imela niti, ko je naposled vendarle izbrala novomeški Begrad, saj je gradbinec šel po stopinjah Primorja v stečaj. Zgodba se ni končala niti februarja lani, ko je dela prevzel idrijski Kolektor Koling. V sklepni fazi gradnje je namreč postalo jasno, da bo nova šola premajhna, zato so se odločili za dodatne štiri učilnice. To je gradnjo podaljšalo še za leto dni.

»Zdaj bo prostora dovolj. Tudi za prihodnjih nekaj generacij nam kaže, da bomo izpolnjevali normative za tri oddelke,« napoveduje ravnateljica. Prvič se v šolske klopi v Ajdovščini v povprečju usede nekaj več kot 60 učencev, v prihajajočem šolskem letu pa bo šola gostila skupaj 652 osnovnošolcev. »Delo bomo lahko končno organizirali pod eno streho, doslej smo bili razseljeni v različnih stavbah. V načrtih zdaj že upoštevamo tudi prenos znanja starejših na mlajše. To prej ni bilo mogoče,« je dejala.

Župan Tadej Beočanin pravi, da mu je odleglo, ker je končana ena najbolj težko pričakovanih in pomembnih naložb zadnjih let v občini: »Odločitev občine za razširitev še ne dokončane šole za štiri učilnice se je s podporo učiteljskega kadra in staršev izkazala za pravilno, saj jo potrjujejo tudi najnovejše demografske projekcije. Večje število mladih družin in otrok nas seveda veseli, saj kaže na gospodarsko in siceršnje oživljanje mesta.«