Zaženi se: Skupaj oblikujemo javni prostor tudi v prazničnem času!

Maribor je letos v praznični čas vstopil teden prej kot druga slovenska mesta.

Objavljeno
05. december 2017 11.00
Posodobljeno
05. december 2017 11.00
Mateja Meh
Mateja Meh

Vodnik po javnem prostoru

Nasvete za lažje navigiranje po javnem prostoru lahko vsak tretji torek ob 10. uri prebirate na naši spletni strani v rubriki Zaženi se.

Obenem ne spreglejte rubrik Pravo za vse, ki pomaga ljudem pri soočanju s pravnimi problemi, ter Varni na internetu, ki ozavešča o nevarnostih na spletu.

Mesta, ulice in trgi so se odeli v praznično podobo, med ljudmi je že čutiti praznično vzdušje in pričakovanje, kaj nam bo prineslo novo leto, ki se bliža s hitrimi koraki. Maribor je letos v praznični čas vstopil teden prej kot ostala slovenska mesta, in to s kar nekaj novostmi, v katerih se je na pobudo Društva Hiša! vključila tudi širša skupnost.

Odločanje in sodelovanje o podobi javnega prostora, predvsem v prazničnem času, je vse prevečkrat prepuščena posameznim institucijam in uradom, ki pa imajo za želje prebivalcev praviloma le malo posluha ali denarja. Še bolj kot to pa prevečkrat pozabijo, da mesto ni samo strogi center, ampak tudi vse ulice in majhni trgi na njegovem robu, ki še posebej v decembrskem času ostanejo pozabljeni in zaviti v temo. Tako uporabniki kot načrtovalci se namreč morajo zavedati pomena načrtovanja urejanja javnega prostora, da bi ta postal prepoznaven, udoben, lep in osmišljen ter da bi se v njem prijetno počutili tako domačini kot obiskovalci. Vključevati mora vsakogar.

Na pomembnost vključevanja, sodelovanja in povezovanja že vse od svojega začetka opozarja tudi ekipa Društva Hiša!, ki je letos s kar dvema akcijama poskrbela, da je vsaj del javnega prostora okrašen in osvetljen po želji in v sodelovanju z akterji, meščani, študenti in vsemi, ki si želijo sprememb in se zavedajo, da je javni prostor, ki upošteva želje vseh nas, ključni del vsakega mesta.Ana Lumina. Foto: Denis Zelnik, Društvo Hiša!

Prvo »akcijo« v javnem prostoru smo poimenovali Ana Lumina in je napoved večjega projekta, ki bo v prihodnjem letu v Maribor pripeljal tuje umetnike. Ti bodo v sodelovanju s širšo javnostjo oblikovali svetlobne instalacije, ki bodo v mestu poudarile urbanost. Ana Lumina je del projekta LUCity, ki je bil v zadnjih mesecih uspešen na razpisu Creative Europe in ima tri poglavitne naloge. Te delno uresničujemo že letos. Iz teme v svetlobo potegniti skrite in pozabljene kotičke mesta, ki si tako kot drugi trgi in ulice zaslužijo praznično podobo, povezovanje umetnikov in širše javnosti. Pri tem se na eni točki uresničujejo želje in pričakovanja prebivalcev mesta, na drugi pa se ponudi priložnost mladim umetnikom, da svoje delo predstavijo in z njim pomagajo spreminjati javno podobo mesta.

Na štirih lokacijah

Ana Lumina je s pomočjo Svetlobne gverile, študentov arhitekture in širše javnosti, ki je sodelovala na delavnici izdelovanja Fantastičnega biotopa pod mentorstvom Katje Paternoster, dobila svoje mesto na štirih lokacijah v Mariboru − pred Muzejem narodne osvoboditve Maribor, Slomškovem trgu, na Lentu ob Vodnem stolpu in na Židovskem trgu − ter obenem odprla festival Vilinsko mesto, katerega del je. Njena svetloba bo skozi december dopolnjevala praznično podobo mesta in hkrati že vabila vse, da se nam s svojimi idejami pridružijo tudi prihodnje leto ter sooblikujejo podobo javnega prostora v prazničnem času.

Če smo pri Ani Lumini posamezne sodelujoče iskali prek javnega poziva, pa smo pri drugem projektu potrebovali le nekaj posameznikov, ki so stvari vzeli v svoje roke in s povezovanjem in sodelovanjem dosegli to, da jim je prisluhnila tudi Mestna občina Maribor.

Naveličani iste podobe

Akterji Gosposke so aktivni že nekaj časa, sestavljajo jih lastniki trgovinic in lokalov na Gosposki ulici v Mariboru, ki svojo energijo usmerjajo v to, da ulici vrnejo staro slavo. Gosposka je nekoč veljala za osrednjo mariborsko ulico, kjer je sprehajalec na vsakem koraku doživel pisano podobo mesta. Nekoliko naveličani iste podobe in videza ulice v prazničnem času so se odločili, da bodo letos za njeno podobo poskrbeli sami. Z akcijo zbiranja novoletnih smrečic, s katerimi so okrasili ulico, jim je uspelo več, kot so si na začetku lahko predstavljali ali želeli. Ne le da se je akciji pridružila Mestna občina Maribor, ki je prisluhnila njihovim željam in krila velik del nakupa smrečic, njihovi pobudi so se priključile še tri sosednje ulice: Slovenska, Jurčičeva in Grajski trg. Tako smo prišli s prvotnih 23 smrečic na 47 smrečic, ki krasijo ulice mesta, hkrati pa smo še poskrbeli za dobro noto: smrečice, ki jih je financirala občina, bodo spomladi posadili in tako poskrbeli še za zeleno naravo.

Več kot očitno je torej, da si še posebno akterji, ki so močno vključeni v podobo ulice, želijo večjega vključevanja v odločanje o njeni podobi, in več kot očitno je, da si tega želijo tudi prebivalci. Odzivi na letošnjo nekoliko drugačno podobo Gosposke ulice, njenih sosednjih ulic in trgov, ki smo jih osvetlili in nadeli praznično podobo, so več kot odlični in to je motivacija in spodbuda za vse nas, da bomo tudi v prihodnjih mesecih in letih skrbeli, da se ne pozabi na glas in želje vseh.