Belgijska in nizozemska policija z racijami zaradi afere z jajci

Evropska komisija je zavrnila navedbe, da je o škandalu z insekticidom vedela že prej.
Objavljeno
10. avgust 2017 15.50
EUROPE-EGGS/
Š. J., STA
Š. J., STA
Bruselj, Amsterdam − Belgijska in nizozemska policija sta danes v skupni akciji v Belgiji izvedli več racij, povezanih z afero z za zdravje potencialno škodljivim insekticidom fipronil v jajcih. Državam, kjer so našli sporna jajca, se je medtem pridružil tudi Luksemburg, evropska komisija pa je zavrnila navedbe, da je o škandalu z insekticidom vedela že prej.

Racije so po poročanju francoske tiskovne agencije AFP izvedli v Flandriji v bližini meje z Nizozemsko. Podrobnosti preiskovalci zaradi interesa preiskave še niso razkrili.

Odpoklic v osmih državah

Odpoklic jajc so medtem odredili tudi v Luksemburgu, s čimer je ta država postala osma, kjer so našli sporna jajca. Poleg Belgije in Nizozemske osmerico sestavljajo še Nemčija, Švedska, Švica, Velika Britanija in Francija.

Kot so sporočile luksemburške oblasti, so o odpoklicih obvestile evropsko komisijo. Trenutno so med odpoklicanimi jajci predvsem tista iz trgovske verige Aldi, manjšo količino spornega insekticida pa so med drugim našli tudi v jajcih, ki jih prodaja veriga Cactus.

Evropska komisija je danes po navedbah avstrijske tiskovne agencije APA sicer zanikala očitke Belgije, da je bila o škandalu s spornimi jajci obveščena že prej. Kot so pojasnili, je Belgija 6. julija na Nizozemsko naslovila običajno prošnjo za sodelovanje v določeni zadevi, komisija pa je v skladu s pravili zadevo prepustila bilateralni rešitvi.

Monitoring v zvezi z odkritjem fipronila v jajcih

Evropska komisija je prek svojih spletnih strani danes sporočila tudi, da prek sistema hitrega obveščanja za živila in krmo natančno spremlja dogajanje v zvezi z odkritjem fipronila v jajcih. Sistem omogoča hitro izmenjavo informacij med članicami sistema, ko so v prehranski in krmni verigi odkrita tveganja za javno zdravje.


Foto: Guido Kirchner/AFP

Nacionalni organi držav sami v sistem vnesejo informacije o odkritem tveganju in sprejetih ukrepih, s čimer obvestijo vse, ki so vključeni vanj. Države so po navedbah komisije odgovorne za spremljanje obvestil sistema, oceno stanja v državi in izvedbo ukrepov za preprečitev širjenja tveganja. Bo pa evropska komisija skladno s svojimi pristojnostmi državam še naprej pomagala pri izvajanju teh ukrepov, so še sporočili iz Bruslja.

Nemški kemijski gigant BASF pa je danes sporočil, da evropskih oblasti ne bo znova zaprosil za odobritev uporabe fipronila. Dovoljenje jim poteče 30. septembra, tako pa so se odločili iz poslovnih razlogov, so navedli po poročanju AFP.

Kako se je začela afera z jajci?


Škandal s kontaminiranimi nizozemskimi jajci je izbruhnil 1. avgusta. Nizozemske oblasti so začasno zaprle 138 perutninskih farm in te bi lahko bile prisiljene zaklati na milijone piščancev. Jajca so umaknili s polic trgovin in potrošnike pozvali, naj tista, ki jih že imajo doma, zavržejo.

Uprava RS za varno hrano, veterinarstvo in varstvo rastlin je v sredo sporočila, da sta nemški proizvajalec in avstrijski dobavitelj vsa jajca, ki bi lahko vsebovala fipronil, v Sloveniji umaknila iz prodaje. Možno je, da bi se ta jajca na slovenskem trgu pojavila kot predpakirana kuhana ali olupljena, so navedli.