Najcenejša zobna pasta tudi najboljša

Test zobnih krem: Najcenejša je na testu zveze potrošnikov posekala veliko dražjo konkurenco.

Objavljeno
11. januar 2014 21.53
Gorazd Utenkar, Nedelo
Gorazd Utenkar, Nedelo
Je že tako, da industrija svoje izdelke reklamira v samih presežnikih. Tudi kozmetična industrija kupcem obljublja, da bodo z nakupom določene zobne kreme svoje zobe očistili, osvežili, pobelili, zavarovali ali celo pozdravili. Vendar je Zveza potrošnikov Slovenije (ZPS) na testu zobnih krem ugotovila, da so obljube daleč od resnice.

Zanimivo je, da cena sploh ni odločilna pri tem, kako kakovosten izdelek ste kupili. Na testu so namreč analizirali 14 zobnih krem, ki stanejo od 0,98 evra za 125-mililitrsko tubo do 5,98 evra za 75-mililitrsko tubo. Kljub velikemu cenovnemu razponu so ugotovili, da je najboljša prav najcenejša (imena izdelkov so dostopna samo članom ZPS). Pri preprečevanju najpogostejše nadloge v ustni votlini, zobne gnilobe ali kariesa, je ključno, da zobna krema vsebuje fluor. Najvišja dovoljena koncentracija tega elementa je 150 miligramov na sto gramov izdelka, kar je označeno kot 1500 ppm. Večina proizvajalcev ima na tubah navedeno koncentracijo 1450 ppm, vendar so na testu ugotovili, da je takšna samo pri eni zobni kremi, pri vseh drugih pa je manjša.

Zelo priljubljene so kreme za beljenje zob. Test je pokazal, da lahko deloma odstranijo madeže zaradi hrane, pijače in cigaret, čudežev pa kupci ne morejo pričakovati. Na barvo namreč vplivajo tudi drugi dejavniki, kot so razvrstitev zob v ustni votlini, prehrana, ustna higiena, staranje, poškodbe na zobeh in podobno. Vidno lahko zobe pobeli le zobozdravnik s profesionalnimi pripomočki.

Trojna zaščita, nova dimenzija osvežitve, osvežujoči kristali, medicinska zaščita pred kariesom in zobnim kamnom, v sožitju s človekom in naravo so nekateri izrazi, s katerimi kozmetična industrija vabi kupce k nakupu svojih zobnih krem. Vendar so na testu ZPS ugotovili, da so takšne trditve pretirane ali preprosto izmišljene. Tudi fotografije različnih zelišč na embalažah so bolj za okras, saj so ugotovili, da je njihovih izvlečkov v kremah premalo, da bi lahko ugodno vplivali na dlesni.