Švicarska potrošniška organizacija bo zaradi zavajanja tožila Volkswagen

Združenje bo, če se bo sodišče strinjalo, v imenu posameznega lastnika od Volkswagna lahko terjalo do 6136 evrov.

Objavljeno
07. september 2017 14.44
Ba. Pa., STA
Ba. Pa., STA
Zürich − Švicarska potrošniška organizacija namerava tožiti nemškega avtomobilskega proizvajalca Volkswagen zaradi zavajanja potrošnikov z vgradnjo programske opreme, ki je napačno prikazovala emisije. Združenje, ki varuje interese potrošnikov, je že ovadilo nemškega proizvajalca in uvoznika njihovih avtomobilov v Švici.

Če se bo sodišče strinjalo, da je nemški avtomobilski proizvajalec zavajal potrošnike, bo združenje v imenu posameznega lastnika nato od Volkswagna lahko terjalo do 7000 švicarskih frankov (6136 evrov), je poročala nemška tiskovna agencija DPA. Gre za dvostopenjski tožbeni postopek, saj v Švici nimajo poenostavljenih pravil za primere skupinskih tožb.

Kot so pojasnili v potrošniški organizaciji, je tožba nujna, saj Volkswagen ni storil dovolj, da bi popravil nastalo škodo. »Lastniki so preplačali okolju prijazne avtomobile, ki to niso, ta vozila pa bodo rabljena vredna precej manj, kot če ne bi bilo škandala,« so navedli.

Doslej je sodelovanje v tožbi napovedalo okrog 2000 lastnikov. Volkswagen je sicer najbolj priljubljena avtomobilska znamka v Švici, kjer ima nemški avtomobilski proizvajalec 11-odstotni tržni delež.

Volswagen od septembra 2015 pretresa afera dieselgate. Avtomobilski proizvajalec je namreč milijone dizelskih avtomobilov po vsem svetu opremil s programsko opremo, ki je v času testiranj zagotovila nižje izpuste škodljivih plinov, kot so jih avtomobili dejansko proizvajali na cesti.

Koncern je moral zaradi goljufije plačati milijardne kazni in odškodnine. Skupno je za ta namen oblikoval že več kot 22 milijard evrov rezervacij, končni račun pa bi lahko bil še precej višji.