Ukraden ali izgubljen iPhone

Preiskali ste vse žepe in torbico pa ne najdete iPhone telefona. Kaj zdaj? Kako zaščititi svoje podatke?

Objavljeno
24. julij 2017 18.51
Jasmina Mešić
Jasmina Mešić

Ključnega pomena za nadaljnje ravnanje je odgovor na vprašanje, ali imate na svojem iPhone telefonu aktivirano funkcijo Find My iPhone (najdi moj iPhone). Če je odgovor pritrdilen, ste že veliko storili za zaščito svojega pametnega telefona, podatkov in povezanih računov.

V tem primeru se, če ugotovite, da je vaš iPhone izgubljen ali sumite, da je ukraden, najprej vpišite v svoj Apple ID račun.

1. Pojdite na stran https://www.icloud.com/#find in se vpišite v svoj Apple ID račun

2. Prikazala se bo zelena točka, ki označuje vaš telefon. Najprej lahko sprožite zvonjenje (Play Sound) in poskusite poiskati telefon. Če ga ne najdete, potem takoj aktivirajte možnost Lost Mode. S tem pošljete obvestilo, da je vaš iPhone izgubljen in pri tem vnesete številko, kamor vas lahko najditelj pokliče (naj bo to številka prijatelja, partnerja, starša itd.), hkrati pa onemogočite dostop do podatkov na napravi. Če imate aktivirano možnost Lost Mode, lahko še vedno sledite, kje se naprava nahaja, prav tako lahko funkcijo aktivirate tudi, če je telefon ugasnjen!

3. Če ste prepričani, da telefona ne boste dobil nazaj, lahko preventivno izbrišete podatke na telefonu (Erase Phone). Pomembno je, da imate v oblaku iCloud še varnostno kopijo vseh podatkov  (slike, kontakti, aplikacije, video posnetki).


V primeru izgubljenega iPhona se nujno vpišite v svoj Apple ID račun.

     Kaj v primeru, če nimate aktivirane funkcije Find My iPhone?

    Če predhodno niste omogočili funkcije Find My iPhone, žal ne boste mogli izslediti lokacije, kje se nahaja vaš telefon in tudi ne boste mogli zakleniti telefona. Zato nujno spremenite geslo svojega Apple ID računa! Pojdite na stran https://appleid.apple.com/#!&page=signin in nemudoma spremenite geslo. Tako onemogočite dostop do vaših podatkov, ki se nahajajo v oblaku iCloud. Prav tako spremenite gesla drugih storitev, ki jih uporabljate: elektronska pošta, Facebook, Paypal, Twitter itd.

    Pokličite operaterja!

    V naslednjem koraku kontaktirajte svojega operaterja in prijavite ukraden telefon. Operater bo zablokiral uporabo vaše SIM kartice in s tem onemogočil, da bi nekdo ustvaril dodatne stroške (npr. s klicanjem v tujino ali klicanjem komercialnih številk).  Če želite, lahko podate prijavo na policijo, vendar boste v tem primeru potrebovali IMEI številko naprave. Najdete jo na originalni embalaži vašega telefona iPhona, poiščete jo lahko tudi v iTunes. Če uporabljate aplikacijo za spletno banko in ste prepričani, da je telefon zavedno izgubljen, za vsak slučaj kontaktirajte svojo banko in vprašajte, kakšen je nadaljnji postopek, ali so na voljo še dodatni varnostni ukrepi.