Zaščitite svojo spletno kamero

Si res želite, da bi si vaše stanovanje, dvorišče ali celo otroško sobo ogledoval kdorkoli na internetu?
Objavljeno
02. november 2017 13.24
Jasmina Mešić
Jasmina Mešić

Spletne kamere so vsekakor priročne, če hočemo imeti nadzor nad svojim domom ali delovnimi prostori. Zelo enostavno in hitro lahko prek brskalnika dostopamo do spletnega vmesnika naše kamere. Kaj pa, ko gre za varnost? Tovrstne spletne kamere so namreč velikokrat prosto dostopne neposredno prek naslova IP, kar pomeni, da do nje lahko dostopa vsakdo.

Ste kdaj pomislili, da če lahko vi po internetu dostopate do vaše spletne kamere, ne da bi vpisali kakršnokoli geslo, lahko to počne tudi kdorkoli drug na internetu? Vaš naslov IP ni skrit podatek, obstaja mnogo storitev, ki prečesavajo vse različne naslove IP, da bi na njih našli javno dostopne storitve, in vaša spletna kamera se lahko zelo hitro znajde na seznamih javno dostopnih spletnih kamer.

Si res želite, da bi si vaše stanovanje, dvorišče, poslovne prostore ali celo otroško sobo ogledoval kdorkoli na internetu?

S preprostimi ukrepi lahko zmanjšate nevarnost, da bi do vaše kamere dostopali tudi drugi:

1. Zaščite dostop z geslom

Veliko spletnih kamer nima že privzeto vključene zaščite z geslom, zato jo morate nastaviti sami. Velikokrat se zgodi, da uporabniki spletno kamero postavijo, pri tem pa pozabijo nastaviti geslo za dostop do nje. Tako omogočijo dostop do spletne kamere vsakomur na spletu. Večina spletnih kamer ponuja le osnovno avtentikacijo, kar morda ni najbolje, je pa bolje kot nič. Zato nastavite uporabniško ime in močno geslo za dostop do spletne kamere ter ga občasno tudi spremenite.

2. Preimenujte privzeti račun Admin in določite novo geslo

Spletna kamera ima običajno ob nakupu nastavljeno privzeto uporabniško ime in geslo. Te podatke lahko vsakdo najde na spletni strani proizvajalca spletne kamere, zato je pomembno, da privzete podatke spremenite, še preden kamero povežete v internet. Za večjo varnost spremenite tudi uporabniško ime za dostop do administrativnega dela vmesnika.

3. Redno posodabljajte programsko opremo kamere (ang. Firmware)

Večina sodobnih spletnih kamer ima možnost posodobitve, zato redno spremljajte varnostne popravke, ki jih izda proizvajalec spletne kamere. Tako boste poskrbeli, da bodo vaše spletne kamere vsebovale zadnje varnostne popravke. S tem preprečite, da bi nepridipravi izkoristili kakršnokoli varnostno ranljivost ter tako pridobili dostop do spletne kamere. Eden od kriterijev pri nakupu naj bo tudi podatek, ali proizvajalec sploh izdaja varnostne popravke za programsko opremo!

4. Posredovanje omrežnih vrat ne omogoča nevidnosti

Vaš usmerjevalnik omogoča posredovanje vrat (ang. Port forwarding), česar se poslužuje veliko uporabnikov, ko gre za spletne kamere. Pri tem je treba poudariti, da s tem ne preprečimo, da bi kdo našo kamero našel na spletu.

5. »Beli seznam« naslovov IP za dostop

Če je mogoče, na požarnem zidu določite naslove IP, ki lahko dostopajo do spletne kamere. Tako boste preprečili dostop do kamere sistemom, ki niso na omenjenem seznamu.

6. Izklopite možnost oddaljenega dostopa, če ga ne potrebujete

Možnost oddaljenega dostopa do spletne kamere je ena izmed največjih prednosti, da je ta tako priljubljena pri uporabnikih. Po drugi strani pa ta možnost predstavlja eno izmed najhujših varnostnih groženj. Ne smemo pozabiti, da če lahko do spletne kamere dostopamo mi, lahko do nje pridobi dostop še kdo drug. Če ne nameravate spremljati posnetkov po spletu, potem je najbolje, da izključite možnost oddaljenega dostopa.