Varno brisanje podatkov z Android naprav

Pred menjavo telefona je dobro poskrbeti za izbris zasebnih podatkov z naprave. Tovarniška ponastavitev za to ni dovolj.

Objavljeno
15. september 2017 15.57
shutter/mobilni telefon
Dejan Spasojević
Dejan Spasojević

Če nameravate prodati ali podariti svojo Android napravo, nikar ne pozabite na kopico podatkov, ki so se v času uporabe pridno shranjevali na različne lokacije v njej. Standardno brisanje podatkov, formatiranje in tovarniška ponastavitev žal v veliki večini primerov niso dovolj, da bi nepridipravom onemogočili dostop do nakopičenih občutljivih podatkov.

Previdnost pri ravnanju z osebnimi podatki sicer iz leta v leto raste, a orodja, ki so danes na voljo, omogočajo pridobitev podatkov, ki jih povprečen uporabnik ne vidi in je prepričan, da so za vedno izbrisani. Ker nas naše mobilne naprave spremljajo na vsakem koraku, se sčasoma na njih znajdejo tudi precej kočljivi podatki, za katere bi želeli, da ostanejo zasebni.

Lotili smo se zanimive raziskave, v okviru katere smo na trgu kupili deset rabljenih telefonov in s pomočjo forenzičnih metod iz njih povrnili naslednje podatke:

• 25.000 slik (med drugim 1900 družinskih slik, 900 slik z goloto, 300 selfijev)
• poizvedovanja na Googlu
• 450 e-mailov in sms sporočil
• 300 imen kontaktov in e-mail naslovov
• 3 popolne identitete lastnikov
• 1 celotno izpolnjeno vlogo za bančni kredit
• ogromno podatkov od različnih nameščenih aplikacijah.

Tovarniška ponastavitev, ki velja za samoumeven korak pri predaji naše mobilne naprave novemu lastniku ali v primeru, ko napravo zavržemo, nam pregovorno povrne napravo v prvotno stanje in izbriše naše osebne podatke, vendar pa temu ni čisto tako. Izbriše le naslove/dostope do omenjenih podatkov (in tudi teh ne vseh), fizično pa podatki še vedno ostanejo skriti v napravi. Z namenskimi orodji lahko tako hitro povrnemo velik del »izbrisanih povezav« do podatkov.

Kako varno in čisto zares izbrišem podatke na telefonu ali tablici?

Na voljo imate dve opciji. Zadeve se lahko, če smo tovrstnih zadev vešči, po korakih lotite sami ali pa proces prepustite strokovnjakom, ki vam bodo napravo za manjši znesek očistili hitro in profesionalno.

Preden se lotite brisanja podatkov, ne pozabite shraniti pomembnih datotek, gesel, povezav, kontaktov in drugih pomembnih nastavitev. Lahko uporabite tudi namensko orodje, s katerim sami izberete, katere datoteke oziroma segmente hočete shraniti.

»Naredi sam« postopek za dokončen in nepovraten izbris podatkov

Prvi korak je šifriranje (enkripcija) podatkov. Omenjena storitev je vgrajena v Android sistem, v najnovejših verzijah sistema je že vklopljena, sicer pa jo zaženemo ročno. Poskrbite, da bo telefon imel polno baterijo, saj lahko ročni proces traja tudi več ur pri polni obremenitvi telefona. Pri roki morate imeti nekaj podatkov o napravi, ki ste jih prejeli ob nakupu.

Drugi korak je tovarniška ponastavitev naprave, ki bo, kot omenjeno, izbrisala vse dostope do podatkov.

Tretji korak je prepis vseh (na videz že izbrisanih podatkov) z »junk« podatki ali smetmi. Pri tem si lahko pomagate tudi z namenskimi programi.

Sledi še četrti korak, ponovna tovarniška ponastavitev naprave.

Za najbolj skeptične in z varnostjo obsedene uporabnike pa obstaja še opcijski peti korak, in sicer zapolnitev celotne kapacitete naprave z velikimi datotekami, na primer z video posnetki, in ponovna tovarniška ponastavitev naprave.

Lahko pa izbris podatkov prepustite strokovnjakom

Če naprednejših postopkov niste vešči oziroma nočete tvegati kakšne napake v postopku (da bodo podatki resnično izbrisani in naprava še naprej delujoča), se lahko za čiščenje naprave obrnete na strokovnjake, ki so tovrstnih postopkov vešči.

Storitev praviloma ni draga, proces pa je končan v dnevu ali dveh.

Zaščita osebnih podatkov

Živimo v času, ko so informacije in osebni podatki najzanimivejši produkti, s katerimi na več ravneh operirajo tudi velikani kot so Google, Facebook in podobni. Upravljanje in posredovanje osebnih podatkov je danes tako rekoč temelj delovanja brezplačnih storitev, a v omenjenih primerih smo s pogoji seznanjeni ter sami določamo do kakšne mere in katere podatke želimo deliti v zameno za usluge.

Na naših napravah pa so praktično shranjena naša življenja, zato je še posebej pomembno, da se tovrstnih procesov lotimo temeljito ali pa se za strokovno pomoč obrnemo na podjetja, ki se s tem profesionalno ukvarjajo, saj bomo le tako na koncu dneva resnično brez skrbi zatisnili oči.

***

Dejan Spasojević rešuje podatke iz mobilnih naprav v podjetju Koala Forensics, kjer vam brezplačno ponujajo enoletno licenco za protivirusni program Dr. Web Security Space za Android. Prejmete jo tako, da jim na e-poštni naslov Ta e-poštni naslov je zaščiten proti smetenju. Potrebujete Javascript za pogled. pošljete sporočilo z zadevo: Dr.Web Andorid.