Kako prihraniti pri elektriki? Ta hip je najugodnejša ponudba GEN-I

Zveza potrošnikov Slovenije je prijavljenim začela pošiljati obvestila o konkretnih možnih prihrankih, če zamenjajo dobavitelja.

Objavljeno
05. december 2014 17.27
Božena Križnik, gospodarstvo
Božena Križnik, gospodarstvo
Ljubljana – Potrošniki, ki so se prijavili na poziv Zveze potrošnikov Slovenije (ZPS) v akciji zamenjave dobavitelja elektrike in plina, lahko od danes naprej pričakujejo pošto s konkretnimi izračuni prihranka glede na njihovo porabo. Danes pa je ZPS že objavila zmagovalne tarife za elektriko in plin, dosežene na oktobrski licitaciji.

Po licitaciji je javnost izvedela imeni zmagovalcev (v kategorijah elektrika in kombinacija elektrika in plin je bil to GEN-I, v kategoriji plina pa Energija Plus), ne pa tudi natančnih pogojev njune ponudbe. Zdaj so znane tudi tarife in posamezni odjemalec lahko vidi razliko med tisto, ki jo plačuje sam, in ceno, ponujeno v akciji.

Spremnih komentarjev ZPS še ni, zanimiva pa je primerjava, objavljena na spletni strani varčuj24.si, kjer, za razliko od agencije za energijo, poleg rednih cen pregledujejo tudi paketne ponudbe elektro podjetij. Tako so primerjali aktualnih 46 ponudb devetih dobaviteljev elektrike. Najugodnejša je ponudba GEN-I iz akcije Zamenjaj in prihrani. Po njihovih izračunih bi bil ob povprečni porabi letni strošek elektrike po novih tarifah 592,66 evra, drugi najnižji je ob istih pogojih za 7,5 evra dražji, medtem ko je letni strošek za najdražji paket višji kar za 100 evrov ali za 17 odstotkov.

Pomembna razlika med ponudbami pa ni le v znesku računa, ampak tudi v drugih pogojih (neposredna ali posredna časovna vezava, pogoji za prekinitev oziroma zamenjavo paketa ali dobavitelja, rok trajanja zagotovljene cene elektrike, ostali stroški). Omenjena zmagovalna ponudba je transparentna: brez kakršne koli vezave, cena (brez ostalih dajatev) je zagotovljena eno leto, mesec dni pred iztekom pa bodo uporabniki obveščeni o morebitnih spremembah.

Ob dejstvu, da je po prvih neuradnih preračunih na trgu elektrike ta hip najcenejša ponudba GEN-I, se spomnimo obljub Elektra Celje, ki je bilo do akcije Zamenjaj in prihrani najbolj kritično. Celjani so tedaj napovedali, da bodo potrošnikom ponudili nižjo ceno od zmagovalca licitacije. Mogoče torej potrošnike še presenetijo z novoletnim »darilom«. Vsekakor pa pričakujemo, da bo po burnem jesenskem dogajanju premike na trgu energentov analizirala in javno ocenila tudi Agencija za energijo.

V petek popoldne se je število prijavljenih v akcijo Zamenjaj in prihrani bližalo 39.000, prijave pa bodo do nadaljnjega še možne. Do kdaj, v ZPS še niso povedali.